Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Potpuno obnovljena jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj

Nakon osposobljavanja u požeškoj kaznionici, 42 pravosudnih policajaca položilo je prisegu i počinje raditi u kaznenom sustavu. Tom prigodom resorni ministar najavio je unapređenje statusa i materijalnih prava zaposlenika. Uz to, jedina ženska kaznionica u nas, u Požegi, potpuno je obnovljena.

Dvoje mladih pravosudnih policajaca, Željka i Mateo, ne skrivaju ponos. Pod budnim okom iskusnih instruktora, punih 500 školskih sati svladavali su izazove koji ih čekaju u zatvorskom sustavu. U radu sa zatvorenicima, ali i onom timskom, s kolegama.

  • Čovječno postupanje i poštivanje dostojanstva osobe koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, timski rad, to je najvažnije što će nas pratiti do kraja naše službe, kaže Mateo Močnik.

Njegova kolegica Željka Pos Barač kaže kako nije toliko teško koliko se činilo u početku, svi su prošli i od ponedjeljka počinju s radom.

Unapređenje statusa i materijalnih prava zaposlenika

I to diljem hrvatskih kaznionica gdje ih čeka siguran posao. Status pravosudnih policajaca, plaće i materijalna prava, unaprijeđeni su proteklih godina, no u resornom ministarstvu najavljuju novi iskorak.

  • Prošle godine nam je fokus bio na povećanju koeficijenata za mlađe pravosudne policajce, tako da nastavljamo, kontinuirano poboljšavamo i status i primanja i to svih zaposlenika unutar zatvorskog sustava, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
    Nastavak reforme jedan je od prioriteta, dodaje ministar. Traži to i nova ulaganja u humaniziranje uvjeta života osoba na izdržavanju kazne. Zato je nakon uređenja odgojnog zavoda u Turopolju, više od dva milijuna eura uloženo i u požešku žensku kaznionicu.

Žene i maloljetnici, najranjivije skupine u sustavu

  • Ostaje činjenica da je ovo jedino kazneno tijelo gdje žene mogu izdržavati kaznu, a dolaze iz cijele Hrvatske tako da je ono što želimo, u nekom novom kaznenom tijelu otvoriti također odjel za žene, kazao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave Zvonimir Penić.

Žene su uz maloljetnike – najranjivija skupina u sustavu. U Požegi kaznu izdržava 130 zatvorenica, smještenih sve donedavna u najstarijem krilu kaznionice. Nakon temeljite obnove, dobilo je posve novo lice.

  • Ukazivali smo na to da ovdje nisu doista adekvatni uvjeti, no ono što sada vidimo nešto je potpuno drugačije, moderno, pristojno, ustvrdila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Eintwalter.

Ulaganja u požešku kaznionicu zato se nastavljaju kao i u kompletan zatvorski sustav u Hrvatskoj koji što prije mora dosegnuti europske standarde. (Sanja Najvirt/D.M./Dnevnik/HRT)