Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vrhovni sud odbio zahtjev koji je Hrvoj Šipek podnijela u slučaju Agrokor

Vrhovni sud Republike Hrvatske, u kaznenom predmetu protiv okrivljenog Ivice Todorića i drugih, odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti glavnog državnog odvjetništva Republike Hrvatske od 21. prosinca 2023., podignutom protiv pravomoćnog rješenja kojeg čine rješenje Županijskog suda u Zagrebu i rješenje Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske odbio je zahtjev za zaštitu zakonitosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske od 21. prosinca 2021.
Zahtjev za zaštitu zakonitosti, prema odluci Vrhovnog suda, nije osnovan.

Utvrđenje je Vrhovnoga suda da nisu počinjene povrede zakona koje je u zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknulo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, te da je raščlamba nižestupanjskih sudova pravilna.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, početkom siječnja objavljeno je da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podigla pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju ‘veliki Agrokor’, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim.

U tužiteljstvu su naveli da je zahtjev za zaštitu zakonitosti podignut zbog povreda odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP).

Bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. (N1)