Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tisuće traktora pred Brandenburškim vratima: ‘Ako pokopate farmera, pokopali ste sebe’

Stotine traktora u Berlinu u blizini Brandenburških vrata, poljoprivredni konvoj na bulevaru koji do njih vodi i transparenti s natpisima “Nijedan gospodin nije dovoljno visoko da si može priuštiti život bez poljoprivrednika”.

Tu je i poruka: “Ako pokopate farmere, pokopat ćete sebe”. Na tisuće traktora blokiralo je danas Berlin, a među prosvjednicima je i farmer Werner Schuermann koji je rekao: “Radi se o budućnosti njemačke poljoprivredne industrije. Ja sam rođen 1966., sin 2003. i trenutno je na poljoprivrednom stručnom osposobljavanju. Ovdje sam danas zbog njega i njegovih prijatelja, kako bismo prosvjedovali i kako bismo u budućnosti i dalje imali njemačku poljoprivrednu proizvodnju, kako ne bismo morali sve uvoziti iz susjednih zemalja EU-a ili južne Europe, Južne Afrike ili Latinske Amerike.”
Nastavio je da poljoprivrednici ne žele subvencije. “Subvencije su u nekom trenutku uveli Bruxelles ili Berlin ili Hannover. Poljoprivrednici žele poštene cijene za svoje proizvode, a mi želimo spojiti kraj s krajem”, rekao je Schuermann. (dnevnik.hr)