Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ispisali dijete zbog učiteljice koja ga je maltretirala i ponižavala! Otac: ‘Dolazio je doma jecajući, imao mučnine’

Zbog učiteljice koja ga je, kažu, maltretirala i ponižavala, roditelji su iz škole ispisali svoje dijete. Sve se događalo u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, a prijavu su podnijeli Agenciji za odgoj i obrazovanje.

“On to nije mogao izdržati, dolazio je doma jecajući, plačući, imao je mučnine, odbijao je ići u školu samo radi tog predmeta hrvatskog”, govori nam otac 11-godišnjeg učenika petog razreda.

Tako se prema njemu ponašala učiteljica hrvatskog jezika. Redovito, pred cijelim razredom ovako mu je govorila: “Mama će te se sramiti sad, zvat ću ti tatu, ti ćeš iz sljedećeg kontrolnog dobiti jedan, već unaprijed je znala što bi on mogao dobiti. Ona se prema njemu ponašala jako bezobrazno, omalovažavala ga je, ponižavala pred cijelim razredom, nametanje osjećaja manje vrijednosti prema njemu pred cijelim razredom.”

I nije se tako odnosila samo prema njemu. Na meti su joj bili još neki učenici, a roditelji svoja iskustva dijele u WhatsApp grupi. “Ona ima učenike miljenike, a koji nisu miljenici prema njima se tako odnosi. I to nije sad, to je unazad 10, 15 godina tako.”
Sve je prijavio Agenciji za odgoj i obrazovanja, a na preporuku obiteljskog liječnika, svoje dijete je iz škole ispisao. Ravnatelj nam nije htio stati pred kameru. Tek je poručio da je postupanje u tijeku, utvrđuju se sve činjenice i da do tada ne može ništa komentirati.

Roditelji su učiteljicu zvali na konzultacije, no nije se odazvala. Obratili su se razredniku, školskom pedagogu i ravnatelju. A na posljednjem sastanku pojedini učitelji su im poručili:

“Da se ne treba odlaziti ravnatelju niti pedagogu jer oni tu ne mogu ništa napraviti nego su učitelji ti koji su šefovi u razredu, a što se tiče nekih roditelja koji zovu i prijete inspekcijama, oni kažu da inspekcija dođe, ode i nitko nikad nije dobio otkaz na osnovu izlaska inspekcije”, govori nam detalje otac ispisanog učenika.
Zbog prozvane učiteljice inspekcija je u školi, tvrde, bila već četiri ili pet puta, a ništa se nije poduzelo: “Ništa, ona je samo dobila jednu mjeru da je izgubila pravo da bude razrednik. I to je to što je ona od inspekcije dobila”, ističe učenikov otac.
Što po novoj prijavi planiraju poduzeti, odgovor još čekamo. Roditelji traže samo jedno: “Očekujem da nadležne institucije učine nešto da se to više ne događa nijednom djetetu jer moje dijete nije prvo, ali nadam se da će biti zadnje da se tako ponašaju.” (danas.hr)