Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Netanyahu javno šokirao Blinkena: ‘Ma kakvo rješenje s dvije države. Vodim rat do uništenja‘

Savjeti Washingtona su ignorirani ili su nailazili na odbijanje, često javno tijekom posjeta Blinkena Izraelu

Skupina arapskih država radi na inicijativi kojom bi se osigurali prekid vatre i oslobađanje zatočenih talaca u Gazi, što je dio šireg plana o normalizaciji odnosa između Izraela i susjednih država, ali pod jednim vrlo značajnim uvjetom – ako Izrael pristane na “ireverzibilne” korake prema stvaranju palestinske države.

Visokorangirani dužnosnik jedne arapske zemlje rekao je kako se nada da bi taj plan – koji bi mogao uključivati i poticaj u vidu formaliziranih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije – mogao bti predstavljen u roku od sljedećih nekoliko tjedana, u pokušaju da se okonča rat između Izraela i Hamasa te spriječi eskalacija sukoba u široj regiji, prenosi Financial Times.

Arapski dužnosnici predočili su plan američkoj i europskim vladama jer bi nužan detalj bio pristanak zapadnih partnera da priznaju palestinsku državu ili da barem podrže punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima.

‘Izrazito mučan rat‘
“Pravi je problem u tome što Palestincima treba pružiti nadu, ne možemo se osloniti samo na ekonomske ustupke i uklanjanje simbola okupacije”, izjavio je za FT jedan dužnosnik.
Ova inicijativa pojavljuje se u vrijeme kada se Izrael suočava sa sve snažnijim međunarodnim pritiskom da okonča ofenzivu u Gazi i dok SAD pojačava diplomatske napore da se spriječi širenje rate u regiji te da se pronađe dugoročno rješenje za izraelsko-palestinski sukob.
Američki državni tajnik Antony Blinken opisao je rat u Gazi kao “izrazito mučan” te dodao da je potrebna palestinska država “koja će ljudima pružiti ono što žele i surađivati s Izraelom na efikasan način”.

“Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo mirom za Palestince kroz palestinsku državu”, rekao je Blinken na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Dok izraelski saveznici i mnogi njegovi protivnici zagovaraju oživljavanje “rješenja s dvije države”, komentari Benjamina Netanyahua dijametralno su suprotni.

Potpuna pobjeda
Izraelski premijer čvrsto se protivi uspostavljanju palestinske države nakon završetka sukoba u Gazi. Na konferenciji za novinare u četvrtak Netanyahu je obećao da će nastaviti ofenzivu u Gazi dok ne postigne ono što je nazvao “potpunom pobjedom”, uključujući uništenje Hamasa i povratak izraelskih talaca, što bi, kako je priznao, moglo potrajati “još mnogo mjeseci”.

Netanyahu je naglasio nužnost da Izrael zadrži sigurnosnu kontrolu nad cijelom zemljom zapadno od rijeke Jordan, uključujući svaki potencijalni teritorij buduće palestinske države.
“Ovo je nužan uvjet, a sukobljava se s idejom (palestinskog) suvereniteta. Što učiniti? Govorim ovu istinu našim američkim prijateljima, a također sam zaustavio pokušaj da nam se nametne realnost koja bi naštetila sigurnosti Izraela”, rekao je izraelski premijer.

Sve veći jaz sa zapadnim saveznicima
Netanyahuovo javno odbacivanje diplomatskih napora Washingtona i njegova predanost trenutačnom vojnom smjeru naglašavaju sve veći jaz sa zapadnim saveznicima.

Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a priznalo je razlike u perspektivi između SAD-a i Izraela. “Želimo upravljanje u Gazi koje predstavlja težnje palestinskog naroda, da imaju pravo glasa i da nema ponovne okupacije Gaze”, izjavio je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Dok je SAD bio jasan u pogledu svoje vizije poslijeratnog upravljanja Gazom, savjeti Washingtona su ignorirani ili su nailazili na odbijanje, često javno tijekom posjeta Blinkena Izraelu.

Netanyahuovo stajalište moglo bi odjeknuti među njegovom biračkom bazom i krajnje desničarskim ministrima, ali izaziva zabrinutost među onima, kako u zemlji tako i na međunarodnoj razini, koji daju prioritet ljudskoj cijeni sukoba i zagovaraju sigurno oslobađanje talaca, umjesto nastojanja da se Hamas uništi. (K. Juničić, jutarnji.hr)