Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Anušić: Vojni rok je preozbiljna tema i zahtijeva konsenzus

Ministar obrane Ivan Anušić naglasio je u ponedjeljak u Zadru da je vraćanje, odnosno služenje vojnog roka preozbiljna tema koja zahtijeva operativno, financijski i politički konsenzus.
Anušić je podsjetio da je vojni rok u Hrvatskoj zamrznut 2008. i dodao da, nakon toliko godina, to nije pitanje koje se može reći ‘iz rukava’.

– Preozbiljna je tema koja zahtijeva – operativno, financijski, infrastrukturno i politički jedan konsenzus. Kad se usuglasi najbolji način na koji bi se vratio vojni rok, ili vojna izobrazba, javnosti će se to priopćiti. Svi imaju svoje zamisli kako će to izgledati, ali će na kraju struka reći kako će se to izvesti, istaknuo je ministar Anušić u Zadru gdje sudjeluje na proslavi 31. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Osvrnuo se i na akciju Maslenica te ustvrdio da smo tom akcijom “dokazali da nismo više u stanju samo braniti se, nego i oslobađati svoj teritorij.

– Kada se vratimo i povijest i sjetimo tih trenutaka, to je bila jedna od najvažnijih akcija koje je Hrvatska vojska izvela. To je bila jedna od operacija koja je završila ‘Olujom’ i oslobođenjem hrvatskoga teritorija. Maslenica je stoga bila jedna od važnijih te možemo reći da je spojila jug s ostatkom Hrvatske, rekao je ministar nakon polaganja vijenca kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine. (hrt)