Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Horor u Ukrajini, pristižu stravične snimke, civili zakopani u ruševinama, Poljaci digli avione!

U najnovijem masovnom ruskom zračnom napadu na Ukrajinu ubijene su najmanje četiri osobe i ranjeno 60-ak ljudi, rekli su lokalni dužnosnici u utorak.

U ranojutarnjim raketnim napadima u utorak uglavnom su gađana dva najveća grada u zemlji, glavni grad Kijev i Harkiv na istoku.

Najmanje tri osobe su ubijene, a najmanje 42 ranjene u Harkivu u udarima na stambene zgrade, prema izvještajima policije i regionalnog guvernera Oleha Sinehubova. O točnom broju mrtvih i ozlijeđenih informacije se razlikuju.

Spasioci još uvijek kopaju po ruševinama u potrazi za preživjelima, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov lokalnoj televiziji.
Kijevski gradski dužnosnici rekli su da je 20-ak osoba ranjeno nakon napada na tri okruga, dodajući da je u napadu nekoliko stanova zahvatio požar, a jedna je osoba ubijena.

Reuters prenosi da su svjedoci čuli nekoliko valova eksplozija u Kijevu i okolici te da su gledali zapaljene dijelove zgrada kako padaju.
Osjetile su se “jake eksplozije, naša kuća… se tresla”, napisala je zastupnica Irina Gerašenko na Telegramu.

Jedna je osoba također ubijena u jugoistočnom gradu Pavlohradu, rekao je regionalni guverner.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je vojska uništila 21 od 41 projektila različitih tipova koje je lansirala Rusija.

“Svijet mora shvatiti da se ovaj teror može zaustaviti jedino silom”, napisao je šef ukrajinskog ureda predsjednika Andrij Jermak na Telegramu.
Dužnosnici u regiji Sumi na sjeveru također prijavljuju oštećenja ključne infrastrukture u raketnom napadu na grad Šostku.

Rusija, koja nije odmah komentirala napad, provodi redovite zračne napade na gradove i civilnu infrastrukturu daleko iza prve crte svoje gotovo dvogodišnje invazije na Ukrajinu.

Moskva je u nedjelju optužila Kijev za granatiranje istočnog ukrajinskog grada Donjecka koji je okupirala Rusija, ubivši 27 ljudi. Ukrajinske snage odgovorile su da za napad odgovornost snosi Rusija.
U međuvremenu, Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga Poljske objavilo je kako su podignuti borbene avioni zbog aktivnosti ruske avijacije.

“Želimo vas informirati da smo zabilježili intenzivnu dalekometnu aktivnost aviona Ruske Federacije, koja je povezana s namjerom provođenja zračnih udara na teritoriju Ukrajine. Pokrenute su sve procedure za osiguravanje sigurnosti poljskog zračnog prostora te pažljivo motrimo situaciju. Upozoravamo da su aktivirani poljski i saveznički avioni, što bi moglo uzrokovati pojačanu buku, naročito na jugoistoku zemlje”, objavilo je zapovjedništvo poljske vojske na X-u. (T.Š., Hina, jutarnji.hr)