Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva: U njemu su bili ukrajinski zarobljenici, 65 ljudi je poginulo; Ruski general: Srušen je!

Snimljen je trenutak pada transportnog aviona

Ruski transportni zrakoplov Iljušin-76 srušio se u srijedu u Belgorodskoj oblasti na granici s Ukrajinom, piše BBC.

Prema prvim izvještajima s lica mjesta, najmanje 65 osoba poginulo je u padu zrakoplova.

Novinska agencija RIA Novosti izvijestila je da su među poginulima bili i zarobljeni ukrajinski vojnici. RIA Novosti piše da su se ukrajinski zarobljenici prebacivali u Belgorodsku oblasti kako bi navodno bili dio razmjene ratnih zarobljenika između Ukrajine i Rusije.

The Associated Press piše da je Ministarstvo obrane Ruske Federacije reklo da su u zrakoplovu bili zarobljeni ukrajinski vojnici, šest članova posade i tri osobe koje su ih pratile.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za incident, ali nije htio on njemu govoriti.
Nije poznato zašto je zrakoplov pao. Nije poznato ni je li netko preživio pad.

BBC piše da iz Ukrajine izlaze izvještaji da su ukrajinske snage srušile zrakoplov.

Novinski portal Ukrajinska pravda isprve je ustvrdio da mu je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine rekao je da je zrakoplov prevozio rakete za ruski sustav za protuzračnu obranu S-300 te da ga je ukrajinska vojska srušila. Stožer nije spomenuo ukrajinske ratne zarobljenike.

Ukrajinska je pravda oko podneva povukla tvrdnju da je ukrajinska vojska srušila zrakoplov. Dodala je da njezini izvori “nisu sugerirali” da je Ukrajina upletena u pad zrakoplova.

Andrej Kartapolov, član ruske Državne dume i umirovljeni general, tvrdi da je vojni transportni zrakoplov oboren s tri projektila tipova koje je Zapad isporučio Ukrajini, prenosi Reuters. Kartapolov nije naveo izvor svojih informacija. Rekao je da će istrage otkriti jesu li rakete bile Patriot ili IRIS-T.
Zrakoplov Iljušin-76 koristi se za prijevod vojnika, robe, vojne opreme i oružja. Posada zrakoplova najčešće broji pet ljudi, a u njega stane do 90 putnika.

The Guardian navodi da je guverner Belgorodske oblasti rekao da su hitne službe i spasioci stigli na lice mjesta.

Belgorodska je oblast unazad nekoliko mjeseci bila poprište nekoliko napada koje su izveli Ukrajinci. U raketnom napadu koji se dogodio u prosincu 2023. godine u toj oblasti poginulo je 25 osoba. (D.R., jutarnji.hr)