Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čeka se ‘bijeli dim‘ za čelnika DORH-a: Vlada mora predložiti kandidata do srijede

Vladino Povjerenstvo ispitivalo je kandidate – jednako kao i proteklog tjedna saborski zastupnici

Četvorica kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, Mladen Dragičević, Emilijo Kalabrić, Ivan Turudić i Nikša Wagner, bili su u srijedu u Banskim dvorima na intervjuu s Vladinim Povjerenstvom, koje su činili premijer i sedmero ministara. Iako se pretpostavljalo da bi Vlada u srijedu, u popodnevnim satima mogla objaviti ime kandidata kojeg će predložiti Saboru za Glavnog državnog odvjetnika, to se nije dogodilo.

Neslužbeno doznajemo da će se Vladino Povjerenstvo koje je obavilo razgovore s kandidatima još jednom sastati i na tome sastanku odlučiti koga će Saboru predložiti za Glavnog državnog odvjetnika i hoće li predložiti ikoga.

Uz premijera Plenkovića, u Povjerenstvu koje je ispitivalo kandidate za Glavnog državnog odvjetnika čine ministri: pravosuđa i uprave Ivan Malenica, prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, unutarnjih poslova Davor Božinović, branitelja Tomo Medved, gospodarstva Damir Habijan, financija Marko Primorac te potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Vladino Povjerenstvo ispitivalo je kandidate – jednako kao i proteklog tjedna saborski zastupnici na Odboru za pravosuđe – jednog po jednog, abecednim redom. Svaki od njih imao je sat vremena za predstavljanje svog programa rada i odgovore na pitanja premijera i ministara.
Međutim, za razliku od saborskog Odbora, pred kojim su intervjui bili otvoreni za javnost, ispitivanje kandidata u Banskim dvorima odvijalo su se iza zatvorenih vrata. Nakon obavljenih intervjua s kandidatima, premijer Plenković sastao se s koalicijskim partnerima, ali zasad nema informacija je li se na tome sastanku raspravljalo i o mogućem kandidatu za Glavnog državnog odvjetnika.

Tijekom obraćanja javnosti ministra rada, mirovinskog sustava i obitelji Marina Piletića u srijedu navečer, novinari su, uz ostalo, pitali je li HDZ koalicijskim partnerima dao upute kako u Saboru glasati o Glavnom državnom odvjetniku. Piletić je odgovorio da nikakve upute nije bilo, te odmah prešao na druge teme – štrajk u pravosuđu i pregovore sa sindikatima o koeficijentima za izračun plaća u državnim i javnim službama.

Trojica kandidata za Glavnog državnog odvjetnika, svi osim Ivana Turudića, koji je pored novinara prošao bez komentara, prije ili nakon razgovora u Vladi dali su izjave za novinare. “Ne mislim da mi je prednost to što dolazim iz sustava DORH-a. Ja sam samo kandidat koji se javio i koji smatra da uspješno može obavljati dužnost za koju se natječe”, kazao je zamjenik Glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić.

Na novinarsko pitanje što misli o mandatu aktualne Glavne državne odvjetnice, Kalabrić je odgovorio: “Zlata Hrvoj Šipek odlično obavlja svoj posao. Vodite računa o tome da je ona vodila DORH u teškim vremenima, u vrijeme korone i potresa, a pogledajte samo koliko je optužnica u njezinom mandatu podignuto. O pitanju javne percepcije mandata Zlate Hrvoj Šipek, dalo bi se dosta govoriti”, kazao je Kalabrić, koji u Državnom odvjetništvu radi punih 27 godina.

Program rada napisao je na 15 stanica, a prije razgovora u Vladi ustvrdio je da je taj program mogao biti i puno opširniji te kako ga je spreman pojašnjavati onoliko dugo koliko to od njega premijer i ministri budu tražili.

S obzirom na to da je Kalabrić u najužem vodstvu Udruge državnoodvjetničkih dužnosnika koja je u petak javno pozvala sve državne odvjetnike da se pridruže bijelom štrajku u pravosuđu, a da je za RTL dan kasnije izjavio kako on sam u štrajku neće sudjelovati, novinari su ga upitali kakav je zapravo njegov stav o štrajku u pravosuđu.

“Moj osobni stav je protiv štrajka, ali osobno podržavam sve zahtjeve koje su iznijele Udruga državno-odvjetničkih dužnosnika i Udruga Hrvatskih sudaca”, izjavi je u srijedu Emilijo Kalabrić.

Zagrebački odvjetnik Mladen Dragičević je nakon intervjua u Vladi izjavio kako je njegova prednost “brza pravda, jačanje suradnje s kolegama iz Europske unije, s američkim tužiteljima”, ali nije pojasnio u čemu bi DORH trebao surađivati s američkih tužiteljima.

Dragičević se drugi put natječe za dužnost glavnog državnog odvjetnika. Prije četiri godine nije izabran, ali unatoč tome, prilično je samouvjeren: “Nikoga me nije strah. Imam više znanja nego svi pojedinačno. Iz privatnog sektora sam, moja prednost je taj međunarodni element, ali kako odluči Vlada, to će biti to”.

I zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner natječe se za čelno mjesto u DORH-u, drugi put. Program rada gotovo mu je isti kao i onaj koji je nudio prije četiri godine. “Znam kako se radi s ljudima, znam kako ih se motivira, znam kakvi su problemi na toj kadrovskoj razini, i koji se najprije moraju riješiti. Zato sam se ponovno javio, jer sam prepoznao da je moj program još uvijek aktualan”, kazao je prije intervjua u Vladi Wagner.

Istaknuo je kako bi kandidatima koji nisu iz sustava DORH-a, Turudiću i Dragičeviću, u slučaju da jedan od njih bude izabran, bilo teže jer ne poznaju sustav. Sebe Wagner vidi kao najboljeg kandidata jer dolazi iz sustava DORH-a, “ali nije iz vladajuće strukture”, dok Kalabrića svrstava u “vladajuću strukturu” u DORH-u. Do iduće srijede Vlada bi Saboru trebala predložiti jednog od kandidata, a da bi bio izabran, za njega mora glasati natpolovična većina svih zastupnika. (S.Lukić, jutarnji.hr)