Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HZJZ: Dosad 5300 oboljelih od gripe, preminulo šest osoba

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 21. siječnja pristiglo 5300 prijava oboljelih od gripe, od čega je 2245 prijava pristiglo u posljednjem (3.) tjednu. Prijave su pristigle iz svih županija.
Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine.

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji.
Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije uobičajeno je najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

– Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse). Tijekom ove sezone prijavljeno je šest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija, ističu iz HZJZ-a.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B. (hrt)