Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: Najopasniji nasrtaj na neovisne institucije; Grmoja: Bio sam uvjeren da će izabrati jednog drugog čovjeka!

‘Imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika značit će političko porobljavanje DORH-a ‘

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića danas je medijima upućeno priopćenje povodom prijedloga Vlade da Ivan Turudić postane glavni državni odvjetnik. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Budući da je Vlada RH predložila Hrvatskom saboru da za glavnog državnog odvjetnika izabere suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, obistinila su se strahovanja da se izborom novog glavnog državnog odvjetnika zapravo i DORH namjerava staviti pod potpunu političku kontrolu aktualne vlasti, odnosno Andreja Plenkovića.

Suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika značit će političko porobljavanje DORH-a s ciljem instrumentalizacije te institucije u korist aktualne vlasti, a na štetu zakonitosti, pravde i pravednosti.

Predloženi kandidat, Ivan Turudić, ne zadovoljava ni minimalne kriterije koji se u demokratskom društvu podrazumijevaju prilikom izbora na dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ivan Turudić nije politički neovisan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled nužan za obavljanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika.
Baš suprotno, jedini je od svih sudaca u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklarira svoju bliskost i privrženost HDZ-u. A to ga u startu kompromitira i baca debelu sumnju u njegovu samostalnost, a time i sumnju u neovisnost DORH-a. Riječ je o sucu koji je zbog svojih suspektnih veza i povezanosti s osobama iz kriminalnog miljea već trebao biti udaljen iz sudačke profesije, a ne predložen na čelo institucije kojoj je prioritet borba protiv korupcije i kriminala.

Andrej Plenković, sada je sigurno, ne želi samostalan i neovisan DORH, ne želi pokretanje istraga i progon kriminala i korupcije. Baš suprotno, namjerava spriječiti svaku istragu protiv političke klike kojom je usko okružen i povezan. Izmjenom Kaznenog zakona, kojom se želi spriječiti otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, Andrej Plenković je samo pripremao pravni teren za dovođenje Ivana Turudića u DORH.

Lex AP-om mu je dao odriješene ruke da može zastrašivati novinare i progoniti sve koji pokušaju otkriti istinu o pogodovanju, korupciji i kriminalu Plenkovića i suradnika. Ivan Turudić na čelu DORH-a i Lex AP zajedno zlokobni su Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora s ciljem da spriječi i zaustavi svaku istragu koja može ugroziti njegove osobe i političke interese.

Nije to prvi pokušaj porobljavanja institucija, Andrej Plenković je na žalost uspješan u toj raboti štetnoj za Hrvatsku. Isto je pokušao učiniti planiranim ustavnim udarom na Vojnu sigurnosno obavještajnu agenciju lani, kada je mimo Ustava i zakona i zaobilazeći Predsjednika Republike namjeravao podvrgnuti VSOA-u isključivo svojoj volji, ali je u tome spriječen.

Predloženo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika bez sumnje je najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije na valu njegovog ovladavanja državom. Nasrtaj koji ne smije proći. Građani Hrvatske to moraju znati, a svi koji sudjeluju kao suučesnici u tome morat će preuzeti odgovornost za trajnu štetu koju će ovo imenovanje nanijeti Hrvatskoj.‘, piše u priopćenju Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

O prijedlogu Vlade su svoj komentar dali i oporbeni političari Peđa Grbin, Sandra Benčić i Nikola Grmoja.

Peđa Grbin (SDP):

  • Čovjek koji je, po vlastitim riječima, određen HDZ-om, koji prijateljuje s bjeguncima od pravosuđa, tužbama proganja novinare, od uskočkih osumnjičenika dobija odijela, postat će Glavni državni odvjetnik.

Kriminalna organizacija, zvana HDZ, očito je u panici, a nama ostaje samo poručiti: slobodno ga izaberite, nakon izbora ćemo ga odmah smijeniti!

Sandra Benčić, Možemo:

  • Andrej Plenković više i ne pokušava zamaskirati preuzimanje pravosudne moći. Stranka osuđena za korupciju izabrala je za glavnog državnog odvjetnika čovjeka koji neskriveno podržava HDZ.

Čovjeka koji bi trebao biti nositelj borbe protiv korupcije, a ima ima izravne i prijateljske veze s optuženima u tri velika predmeta, Josipe Rimac, Dragana Kovačevića i Zdravka Mamića.

Izabrali su osobu koja je dokazano lagala na Odboru za pravosuđe na pitanje koliko dugo je u ladici držao predmet svog bratića, navodno povezanim s kriminalnim podzemljem, rekao je mjesec i pol, a zapravo je 200 dana. Ne bih se čudila da ga je to kvalificiralo, a ne diskvalificiralo.

Nikola Grmoja, Most:

  • Bio sam uvjeren da će kandidat vladajuće većine biti Emilijo Kalabrić. Činilo mi se pretjeranim da postave nekoga tko je izravno vezan za HDZ, uz kojeg se vežu kontroverze, poput ove najnovije iz optužnice protiv Dragana Kovačevića.

Nisam se nadao da će Plenković igrati tako otvoreno, ali mislim da se on više i ne trudi paziti na svoj rejting. Valjda se nada da će se Turudić držati one “prva ljubav zaborava nema” i na osnovu tih svojih simpatija štititi premiejra i njegove kadrove. (L.G., jutarnji.hr)