Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković objavio: Turudić je Vladin kandidat za šefa DORH-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade objavio je da je sudac Ivan Turudić Vladin kandidat za novog šefa DORH-a.
Plenković se osvrnuo na reformu plaća u državnom i javnom sektoru, navodeći da se ona sastojala od tri faze. Koliko će plaće točno rasti, prezentirali su ministri Marin Piletić i Ivan Malenica danas.

“Kad gledamo rast prosječne plaće u RH posljednji podaci govore da je u studenom iznosila 1208 eura”, dodao je premijer.
“Ključna poruka reforme je da će plaće rasti svim kategorijama zaposlenih, a reforma obuhvaća 240 000 zaposlenika”, istaknuo je Plenković.

Osvrnuo se i na posjet Sarajevu s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Markom Rutteom.

“Na moju inicijativu zamolio sam kolegu Ruttea da s predsjednicom Komisije potaknemo institucije u BiH da poduzmu niz preostalih reformi.”

Plenković se u BiH nije susreo s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.”Hrvatska je mojim potezom potvrdila kontinuitet da trebaju biti birani legitimni predstavnici, a to Komšić nije”, dodao je premijer.

“Jučer smo održali i sastanak povjerenstva vlade za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika. Održali smo razgovore s kandidatima. Na temelju programa i razgovora povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da vlada danas predložila Ivana Turudića za kandidata za budućeg glavnog državnog odvjetnika”, poručio je. (N1)