Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Skandalozan potez maškara u Čavlima: Objesili pusta u liku migranta – stranog radnika

U karnevalsko vrijeme u središtima primorskih mjesta na Kvarneru visi pokladna lutka – pust i predstavlja krivca za sve nevolje mještana. U općini Čavle nedaleko od Rijeke šokirali su izborom pusta – obješen lik migranta, stranog radnika!

“Škuribando Fureštić” izazvao je pravu pomutnju u Čavlima. Skinut je sa stupa u središtu mjesta nakon što je njegova slika osvanula na društvenim mrežama i izazvala negodovanje dijela javnosti.

Predsjednik Udruge Čavjanske maškare koja stoji iza postavljanja pusta nije mogao pred kameru. U telefonskom nam je razgovoru rekao da nije riječ o vjerskoj ili rasnoj diskriminaciji, nego o upozoravanju na nemili događaj koji, ističe, sustav nije riješio. Naime tvrdi da su u noćnim satima uoči Božića mladoga sumještanina presreli i zastrašili tamnoputi strani državljani. Po tome slučaju pust je dobio i ime, a općini, smatra načelnica, donio nepotreban publicitet.

  • Mislim da se cijela priča prenapuhala, mislim da se sve izvuklo iz konteksta. Hvala Bogu, mi koji tu živimo znamo što su maškare i da su one uvijek rubne i da se tu politička korektnost baš malo i ne doživljava tako ozbiljno kako se to danas želi prikazat. Mislim, realno, u subotu su nam maškarani tanci. Tko će se sad usudit maškarat u Arapa, u crnca ili bilo šta, što je bilo najnormalnije do pred jučer? rekla je načelnica općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Ipak, neslužbeno doznajemo da će pust ponovno visjeti, ali bez brade.

  • To je izazivanje uvijek jednih te istih pojedinaca, izigravanje gluposti na račun ne znam ni ja čega. Pust je pust, ne znam, sad će ga obrijat, sad će ga ovo, sad će ga ono. To su bedastoće, uvijek jedni te isti rade probleme, rekao je stanovnik Čavli.

Čavjanski pust kako ističu njegovi tvorci, nikoga nije želio uvrijediti, nego upozoriti na problem u njihovu mjestu. U kakvom će i izdanju i kada biti ponovno obješen tek ćemo vidjeti. (Danijela Minić/M.B./Regionalni dnevnik/HRT)