Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Alabama prvi put pogubila čovjeka eksperimentalnom metodom: “Čovječanstvo je noćas napravilo korak unazad”

Američka savezna država Alabama u četvrtak navečer je novom i neprovjerenom metodom – gušenje dušikom – usmrtila Kennetha Smitha, koji je osuđen na smrt. Time je započela primjena potpuno nove metode pogubljenja za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla izazvati pretjeranu bol.
Kenneth Eugen Smith je prije 35 godina osuđen na smrtnu kaznu. Zajedno s još jednim muškarcem osuđen je za ubojstvo supruge svećenika. Lani je trebao biti pogubljen, ali ubrizgavanje smrtonosne injekcije nije uspjelo jer mu nisu mogli pogoditi venu.
Pogubljenje je ovog puta provedeno “uspješno”. Preminuo je u 20 i 25 sati po lokalnom vremenu, prenosi CNN.

Izvršitelji kazneno-popravnog odjela Alabame pričvrstiili su zatvoreniku na lice komercijalno izrađenu industrijsku zaštitnu masku za disanje pričvršćenu na kanister čistog dušika pod tlakom s namjerom da mu oduzmu kisik. Na konferenciji za novinare nakon pogubljenja rečeno je da je stroj s dušikom radio oko 15 minuta.

Svjedoci događaja su naveli kako je Smith prije smrti rekao: “Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala što me podržavate, volim vas sve.” (N1)