Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Djelatnici ‘hitne’ ogorčeni novim koeficijentima, najavljuju štrajk

“Što je ovom uredbom loše? Gotovo sve. Od onoga da koliko god povećanje neto plaće bilo – ono ne prati inflaciju i sve ono što je oduzeto ili nepriznato ranije. Jedno je ipak jako vidljivo, a neću pretjerati ako kažem da je gadljivo – koliko su podigli koeficijent ravnateljima ??!? Jedan socijalni radnik ili ekonomist ima gotovo dvostruko veću plaću od profesora doktora kirurga ili interniste, samo zato jer je politički, iako nesposoban – uhljebljen na to mjesto ?!? To su ti isti zbog kojih su bolnice, Zavodi ili Domovi zdravlja u teškim minusima ili tužbama?”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota.

Pritom navodi koeficijente vozača hitne od 1.6 i turističkog vodiča od 1.7, zatim fotografa – 1.55 i višeg fotografa od 1.77. Postavlja i pitanje kako to da mornar i vozač saniteta imaju isti koeficijent.

Osvrnuo se i na obrazloženje ministra zdravstva kako će liječnici sa dežurstvima imati dvostruko više: “Pa tko te pita za dežurstva, zašto nisi objasnio da je to još jedno radno vrijeme gotovo? Koliko će plaća djelatnicima hitne i saniteta narasti kad se ukine COVID dodatak, onima koji imaju jer ga pola države ne dobiva odlukom tih istih ravnatelja kojima se daje dvostruko veći koeficijent? Što je s dodacima za teren, stres, psihofizički izuzetno naporan posao, rizik od ozljeda, stradanja, fizičkog napada, noćnog i smjenskog rada?”

– Ne, Hrvatski sindikat hitne medicine neće pristati na ovaj sramotni prijedlog, on vrijeđa dostojanstvo i poziv, on vrijeđa svu žrtvu jedne službe koja je na prvoj crti zdravstva. Hrvatski sindikat hitne medicine u skladu sa Zakonom sudjelovat će u štrajku do ostvarivanja svojih prava, zaključuje se u priopćenju. (hrt)