Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuski ustavni sud poništio dijelove zakona o imigraciji

Francuski ustavni sud u četvrtak je odlučio da velik dio novog zakona o imigraciji nije u skladu s ustavom, uključujući ograničavanje pristupa migranata socijalnoj pomoći i davanje državljanstva njihovoj djeci rođenoj u Francuskoj.

Sud je ukinuo 35 od 80 mjera, od kojih su većinu predložili oporbeni zastupnici desnice tijekom turbulentnog parlamentarnog procesa.

Mjere poput otežavanja migrantima da u Francusku dovedu obitelji ili davanja državljanstva i socijalne pomoći njihovoj djeci rođenoj u Francuskoj odbačene su iz proceduralnih razloga.

Presuda je olakšanje za predsjednika Emmanuela Macrona kojemu je zakon o migraciji bio jedna od glavnih točaka drugog mandata. Macron nema većinu u parlamentu pa je za potvrdu zakona trebao podršku Nacionalnog okupljanja desničarke Marine Le Pen.

Zakon su na ocjenu ustavnosti uputili Macron i još tri parlamentarna kluba.

Od svih mjera koje su poništene, njih 32 je izbačeno iz proceduralnih razloga. Sud nije rekao krše li te mjere ustav, što znači da ih se ponovno može predložiti.

Čelnik krajnje desne oporbe Jordan Bardella kritizirao je suce. Uz podršku predsjednika ustavni sud je cenzurirao stroge mjere koje francuski narod najviše zagovara, napisao je na platformi X. (J.L./HRT/Hina)