Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: Hrvate se preparira da budu anestezirane, poslušne životinje

“Stojim iza riječi koje je objavio moj ured, i napraviti mogu da potaknem druge da se suprostave ovoj vrsti institucionalnog i civilizacijskog nasilja i cinizma koje traje od prvog dana”. Tako je na pitanje novinara odgovorio predsjednik Zoran Milanović komentirajući vladin prijedlog da se za glavnog državnog odvjetnika imenuje sudac Ivan Turudić.

– Turudić je ‘dramatis personae’, osoba vrlo upečatljiva o kojoj vrijedi reći samo nekoliko rečenica jer je sve jasno. Problem je u Plenkoviću i njegovim vrtnim patuljcima koji dižu ruku za porobljavanje države, kazao je Zoran Milanović u izjavi novinarima na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu kojega je posjetio u povodu Međunarodnog dana obrazovanja.

‘Turudić kao papagaj ponavlja sve što Plenković želi čuti’

Za Plenkovića je kazao kako je došao iz “čudne kvazibirokratske kulture bez iskustva u stranačkom životu a da je “HDZ dobio na dlanu”.

– Ovaj zadnji primjer je primjer ciničnog naturanja zakona koji se njemu dopao ‘lex AP’. (…) Tko god pisne odrezat ćemo mu jezik, to nam je nametnuto kao europska vrijednost. Međutim istrage su uvijek ‘curile i to je radio DORH u 99 posto slučajeva. Sad se želi proganjati prije svega novinare, kako bi odali tko je ukazao na kazneno djelo, rekao je Milanović govoreći o promjenama Kaznenog zakona.

– Pojavljuje se taj nesretni Ivan Turudić. Baš se na njemu inzistira. Kao papagaj ponavlja sva obrazloženja tog zloćudnog zakona ‘lex AP’ – ono što Plenković želi čuti. On bi to sve zabranio, onemogućio da se u medijima sazna da su njegovi suradnici barabe, dodao je Milanović.
‘Ono što smo prošli u vrijeme Sanadera je – doba nevinosti’

Za Turudića je rekao kako je “kandidat daleko najgori o svih” i “čovjek koji bi trebao biti predmet istrage”.

– Rođaštvu i lopovluku treba stati na red. Ono je gore neko ikada u hrvatskoj povijesti. Ono što smo prošli u vrijeme Sanadera, čiji je Turudić bio dečko – toga se možemo prisjećati kao jedno formativno, nezrelo, nesigurno i falično vrijeme. Ali vrijeme nevinosti u odnosu na ovaj kupleraj u kojem danas živimo, ustvrdio je Milanović.

‘Hrvate se preparira da budu poslušne životinje’

– Koliko je skandala i prljavština utvrđeno i objavljeno, a koliko je utvrđeno odgovornosti – u kozmičkom je nesrazmjeru. Naprosto, Hrvate se preparira da budu poslušne životinje – anestezirane, dodao je Milanović.

Ponovio je svoj stav da je Turudić ‘stranački dečko’ a građanima se on prezentira kao “tip koji će uvesti reda”. Ali, tvrdi Milanović – “on služi da zaštiti Plenkovića i njegovu kliku, besramno, cinično, bezobrazno i tome se može suprostaviti samo na sličan način”.

‘Bivše predsjednike stranka tretira kao ‘biootpad’

Referirajući se na navode Andreja Plenkovića da je Ivan Turudić sudac koji je osudio HDZ, Milanović je kazao: “Je brate – ali u svojstvu stranačkih obračuna, u svojstvu jedne od opcija i to kad je Sanader već izbačen, kao obični biootpad. Isto je sa svim bivšim predsjednicima HDZ-a”. (Hrt)