Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Szijjarto: Zapadni Balkan što prije u EU, Budimpešta i dalje protiv sankcija

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao je u petak u Banjoj Luci kako njegova vlada želi potaknuti proces brže integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju jer Uniji treba “nova energija” koju ta regija može donijeti.

Szijjarto je morao promijeniti program radnog posjeta BiH jer je magla u Sarajevu onemogućila slijetanje njegova zrakoplova u glavni grad BiH u jutarnjim satima, pa je umjesto toga najprije otišao u Banju Luku i tamo se sastao s dužnosnicima RS predvođenim entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

  • U interesu je i EU i zapadnog Balkana da se proces integriranja regije u Uniju ubrza, kazao je nakon susreta s Dodikom šef mađarske diplomacije i pritom se založio za to da predstavnici EU “s poštovanjem” razgovaraju s političarima sa zapadnog Balkana.

Rekao je kako je nužno da EU poštuje stajališta balkanskih političara i tijela vlasti u njihovim državama, kao i rezultate izbora koji se tamo provode.

Szijjarto kaže kako EU “ne bi trebala ucjenjivati” države zapadnog Balkana pa će se Budimpešta, kako je najavio, nastaviti protiviti uvođenju sankcija protiv bilo kojega političara s Balkana ili uskraćivanju financijske potpore Unije.

Vlada Viktora Orbana i do sada se protivila mogućem pridruživanju Europske unije SAD-u i Velikoj Britaniji u sankcioniranju političara poput Dodika, koje su Washington i London zbog secesionističke politike označili prijetnjom regionalnom miru i stabilnosti.
Dodik je kazao kako u RS cijene pristup kojega Mađarska ima prema regiji i na tome su zahvalni vlastima u Budimpešti, kao i da žele približavanje Europskoj uniji ali pod uvjetom da se poštuje autonomija entiteta u BiH.

  • Szijjarto je odavno rekao da treba razgovarati s nama a ne o nama, kazao je Dodik opisujući Mađarsku kao “prirodnog partnera” Europske unije u odnosima s Balkanom, a ponovo je odbacio mogućnost da RS pristane na članstvo BiH u NATO-u.

Najavio je i kako će mađarski premijer Viktor Orban u ožujku posjetiti Banju Luku te očekuje kako će tada s njim potpisati neke nove ugovore o suradnji.

Dodik kaže i i kako će 17. veljače ići na sastanak s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom te s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom. (V.G./HRT/Hina)