Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinci mole bliske saveznike za 43 helikoptera, ovi će ih umjesto toga – zakopati

Helikopteri NH-90 bili su takva noćna mora da s njih skidaju dijelove…

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, australska vojska se rješavala svoje relativno nove, ali povučene flote problematičnih taktičkih transportnih helikoptera NHIndustries (NATO Helicopter Industries – tvrtka koja se bavi proizvodnjom helikoptera, op.a.) NH-90 (TTH – Tactical Transport Helicopter) namjernim uništavanjem i doslovno zakopavanjem ostataka letjelica. No, u tu se priču uplela Ukrajina svojim službenim zahtjevom za donacijom svih helikoptera koji su još preostali.

Izvješća da je Australska vojska rashodovala svoje problematične taktičke transportne helikoptere NH-90 potvrdio je za The War Zone izvor blisko upoznat s tekućim procesom uništenja jedne od najmodernijih i najskupljih zapadnih vojnih helikopterskih flota u službi izvan Sjedinjenih Država ili Europe. Informacija izvora u međuvremenu je potkrijepljena izvješćima drugih medija. Izvor je stranici također na uvid dao fotografije i video zapise najmanje šest već uništenih NH-90.

Informaciju o rješavanju letjelica dodatno je potvrdilo australsko Ministarstvo obrane, koje je odgovorilo na zahtjeve medija standardiziranom izjavom. “Surađujemo s Airbus Australia Pacific i NATO Helicopter Industries (NHIndustries) na prikupljanju ključnih rezervnih dijelova iz MRH-90 (australska oznaka za NH-90) flote za korištenje drugim operaterima NH-90. Ministarstvo će se riješiti preostalih konstrukcija i sustava zrakoplova na ekološki prihvatljiv i isplativ način”.

Brojni problemi
Namjerno uništenje čitave flote letjelica, vrijedne milijarde dolara, nije standardna operativna procedura australskih obrambenih snaga, iako postoji jedan raniji presedan. Australska vojska tradicionalno pohranjuje povučene zrakoplove, kao što su nedavno iz službe povučeni F/A-18A/B+ “klasični” Hornet i starija flota C-130H Hercules, u skladište koje održavaju ugovorni podizvođači dok se ne pronađu i odobre kupci preko Ureda za izvoz Australskih obrambenih snaga (Australian Defense Force Export Office), što je australski ekvivalent Agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju američkog State Departmenta.

Ipak, kada je u pitanju još uvijek relativno novi NH-90 TTH, Australske obrambene snage zauzele su puno radikalniji pristup. Odluka Australskih obrambenih snaga da demontiraju i unište svoju flotu taktičkih transportnih helikoptera NH-90 uslijedila je neposredno nakon niza incidenata tijekom leta i operativnih incidenata, koji su kulminirali smrću četiri člana posade NH-90 tijekom noćne vježbe potpore zrakoplovstvu za specijalne operacije s elitnom 160. pukovnijom zrakoplovstva za specijalne operacije američke vojske iznad Velikog koralnog grebena krajem srpnja 2023. godine. (T.Š., jutarnji.hr)