Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zagrebačka Gradska skupština podržala izgradnju CGO-a u Resniku

Zagrebačka Gradska skupština je nakon višesatne rasprave i uz oštro protivljenje oporbenih klubova podržala projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Zagreb na lokaciji u Resniku. Prihvaćena je studija izvedivosti, dok se o raskidu koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih raspravlja.

Riječ je o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o prihvaćanju sažetka “Studije izvedivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije” i podržavanju projekta izgradnje CGO Zagreb na lokaciji u Resniku.

Gradski zastupnici su, uz protivljenje oporbe, prihvatili i Tomaševićev prijedlog odluke o jednostranom raskidu Ugovora o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba.

Pročelnica za gospodarstvo Ana Pavičić-Kaselj istaknula je da je razlog raskida ugovora taj što se na lokaciji koja se nalazi pod koncesijom ne može početi ulagati u izgradnju CGO-a te zbog nadogradnje vodoopskrbne mreže i odvodnje otpadnih voda i izgradnje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, što se treba financirati iz EU sredstava a jedan od uvjeta za to je da korisnik bude javni isporučitelj, odnosno Vodoopskrba i odvodnja, a ne privatni koncesionar.

Trošak raskida koncesijskog ugovora kreće se od 38 do 230 milijuna eura.

Tomašević je rekao da se trošak raskida koncesijskog ugovora kreće od 38 do 230 milijuna eura, a na to postoje i operativni troškovi.

Računica je da je trošak manji od ostanka u ugovoru gdje bi kroz račune za vodu i kroz proračun građani trebali platiti do kraja isteka koncesijskog ugovora, odnosno do prosinca 2028. 420 milijuna eura. Istaknuo je da će Grad, ako ostane u koncesijskom ugovoru morati iz proračuna platiti investiciju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda od 94 milijuna eura. Uvjeren je da je odluka o raskidu ugovora u interesu Grada.

Od oporbenih zastupnika jedino je Dejan Kljajić iz stranke Bandić Milan 365 u raspravi najavio da će podržati prijedlog Studije i projekt izgradnje CGO Zagreb jer ostaju dosljedni odluci koju su donijeli s koalicijskim partnerom HDZ-om u prošlom mandatu.

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je kako je katastrofa na odlagalištu otpada Jakuševec u kojem samo pukim slučajem nije došlo do gubitka ljudskog života prenulo Tomaševića da na brzinu proba nešto napraviti, a zapravo da zavara javnost da je počeo nešto rješavati. (Josip Gavranović/I.Z./V.G./Dnevnik/HRT)