Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš: ‘Od raka vrata maternice svaki dan umre jedna žena. Novim modelom testiranja otkrili smo bolest kod njih 10%’

Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi sa zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice. U Hrvatskoj je u 2022. god od te bolesti umrlo 109 žena, od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.
“U posljednjih deset godina bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, ali činjenica je da se ova maligna bolest u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umire. Svaki izgubljeni život je previše! Oštrim zaokretom prema prevenciji na ovaj javnozdravstveni izazov Vlada i zdravstvena administracija odgovara jednim od specifičnih, reformskih smjerova – revidiranjem Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka maternice uz novi model testiranja koji je sam začetak bolesti otkrio kod 10% žena na regionalnoj razini i time unaprijedio ishode liječenja. Ovi preliminarni podaci pilot projekta u Virovitičko – podravskoj županiji u sklopu kojeg se uz Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina, koristio test na HPV kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine, jasno pokazuje da smo na tragu dobrog modela koji će uskoro zaživjeti u cijeloj Hrvatskoj“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš, povodom obilježavanja Nacionalnog dana mimoza i Europskog tjedana prevencije raka vrata maternice.
Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi sa zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po incidenciji te 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice. Ove brojke se mogu dodatno poboljšati uspostavljanjem novog modela Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka maternice, ali i cijepljenjem protiv Humanog papiloma virusa (HPV) koji je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina, iza raka dojke i raka štitnjače. Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena, od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.
„Upravo imajući na umu da se, za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja u nešto mlađoj dobi, pomaknuli smo granicu modela testiranja na 30 godina te provodimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo cijepljenje protiv HPV-a kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti i dječaci i djevojčice od 9 do 25 godina. Stoga apeliram na roditelje, djecu i mlade da koriste spomenute dobrobiti suvremene medicine te da se odazivaju i na još jedan reformski projekt – preventivne zdravstvene preglede, jer time brinu o svojem zdravlju i sprječavaju mogućnost pojave raka, uključujući i rak vrata maternice. Jer, Zdravlje je prvo!“ istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš. (dnevnik.hr)