Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Načelnik uputio vapaj da mutni tipovi upravo otimaju velebno zdanje tik uz more: ‘Van iz Jelse‘!

Ovo je nasilništvo kakvo još nismo vidjeli, tvrdi Nikša Peronja i poručuje: Nema predaje

“Ovo je nasilništvo i barbarizam kakvo Jelsa još nije vidjela, ali poručujem uzurpatorima da to neće proći!!!!”, poručio je danas svojim sugrađanima u dramatičnoj objavi na Facebooku načelnik općine Jelse, na otoku Hvaru, Nikša Peronja. U podužem tekstu stanovnicima Jelse pojasnio je pomalo bizarnu situaciju koja se u subotu dogodila na Hvaru, gdje skupina stranih državljana došla preuzeti zgradu koja se nalazi tik uz more.

Prema njegovim tvrdnjama, “skupina uglavnom stranih državljana, i to ovlaštenika Tvornice čarapa Ključ Sarajevo iz Sarajeva neovlašteno i nasilno uz pomoć plaćenih zaštitara iz tvrtke Pit bull iz Splita upala je u zgradu Depandanse u Jelsi. Zasad su zauzeli kancelarije na drugome katu koje su oduvijek u posjedu hotelske kuće JELSA d.d. i kancelarije na drugome katu koje koristi Općina Jelsa, te dvorište koje koristi Općina Jelsa”. Prema fotografiji objavljenoj uz objavu, riječ je o zgradi na atraktivnoj lokaciji uz samo more u kojoj su uredi OTP banke, Jelkoma d.d., Nautičkog sanitarnog čvora, Matičnog ureda, uredi Županije, uredi Zavoda za zapošljavanje itd…

Mutni ljudi
Peronja tvrdi da se radi “o skupini mutnih ljudi koji su na nasilnički i barbarski način bez ikakve pravomoćne presude suda u Republici Hrvatskoj uzurpirali javnu zgradu, javno dobro, gdje je Općina Jelsa upisana kao zemljišnoknjižni vlasnik na 1/2 idealnog dijela nekretnine, a hotelska kuća Jelsa d.d. drugu polovicu nekretnine ima u posjedu više od 50 godina, i ta druga polovica upisana je u temeljni kapital društva. On napominje kako od trenutka upada odvjetnici Jelse d.d. i Općine Jelsa koordinirano poduzimaju sve pravne radnje u zaštiti zgrade i javnog dobra. Tako je u subotu policija odvela u Hvar na ispitivanje nekoliko sudionika provale, a tvrtka Jelsa d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne uzurpacije.

Naravno, jako je teško povezati otok Hvar i Jelsu sa sarajevskom tvornicom čarapa, no načelnik općine pojašnjava kako je to naslijeđe socijalizma. Ovdje nije riječ o nekom bivšem odmaralištu tvrtke iz Sarajeva, nego je u Jelsi zaista nekada trebala biti otvorena tvornica čarapa!
“Da pojasnimo, u socijalizmu kako je bilo plansko gospodarstvo 1960. godine prošlog stoljeća, bila je donesena odluka da se u Jelsi mora napraviti tvornica, i pala je odluka da to bude tvornica čarapa iz Sarajeva. Tvornica čarapa Ključ Sarajevo trebala je donijeti svoje strojeve, zaposliti ljude i krenuti s proizvodnjom, a tadašnja skupština Općine Hvar naći za tu svrhu prostor i isti dati kao društveno vlasništvo na korištenje tvornici čarapa.

Tadašnja skupština Općine Hvar dala je prostor Depandanse na korištenje, a strojevi nikad nisu došli, i nikad nije bilo proizvodnje i dogovor se nije realizirao”, pojasnio je Peronja.

70 godina kasnije
On zaključuje da se sada nakon 70 godina pojavljuju neki mutni tipovi i pokušavaju na temelju manjkave dokumentacije bez pravomoćne odluke suda preuzeti zgradu u posjed, što je apsurd, jer dogovor od prije 70 godina nikad nije bio ispoštivan, ugovor je ništetan, tj. pravno kao da nikad nije ni postojao, jer je ta zgrada kasnije bila upravna zgrada Hotelskog Jelsa, danas Jelsa d.d.

Načelnik Peronja tvrdi da su u ovom trenutku ingerencije policije ograničene i čeka se odluka suda, “a sudstvo je kod nas vrlo sporo. Pravno, uzurpatori nemaju niti najmanje pravne mogućnosti dobiti sudske sporove koji su u tijeku, ali zato nasiljem misle da će nešto postići, o kako su se prevarili i kakvu su si medvjeđu uslugu napravili, tek će vidjeti”.

Načelnik Peronja svoj post završava u borbenom stilu – nema predaje: “Jelšani su spremni zajedno zaštititi javno dobro, a u idućim danima izvijestit ću javnost o daljnjim poduzetim koracima, a nasilju i nasilnicima poručujem – van iz Jelse!!!

Niste dobrodošli, ovdje vam nije mjesto, niti će ikad biti!!” (K. Žabec, jutarnji.hr)