Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Norvežani više nemaju pojma na što trošiti novce, šef mirovinskog fonda zaprepastio građane: ‘Evo koliko smo digli!‘

Norveški mirovinski fond najveći je u svijetu i upravlja imovinom vrijednom 1,6 bilijuna dolara

Norveški mirovinski fond izvijestio je u utorak da je prošlu godinu zaključio s dobiti od 2,22 bilijuna norveških kruna (213 milijardi dolara) zahvaljujući prinosima od ulaganja u tehnološke dionice.

Usporedbe radi, fond je 2022. godinu zaključio je s gubitkom od 1,64 bilijuna kruna, stoji u priopćenju Norges Bank Investment Managementa (NBIM).

“U usporedbi sa slabom 2022., tržište dionica bilo je u prošloj godini vrlo snažno unatoč visokoj inflaciji i geopolitičkim previranjima. Vrlo dobre rezultate ostvarile su ponajprije tehnološke dionice”, rekao je izvršni direktor NBIM-a Nicolai Tangen.

Norveški mirovinski fond najveći je u svijetu i upravlja imovinom vrijednom 1,6 bilijuna dolara, podsjeća Reuters.
U dioničkom portfelju najvrijedniji udio čine dionice Microsofta, u vrijednosti od 358,4 milijarde kruna, a odmah iza njega su dionice Applea, ‘teške‘ 337,3 milijarde kruna.

Povrat od ulaganja fonda iznosio je lani 16,1 posto, što je 0,18 postotnih bodova manje nego u prethodnoj godini.

Fond ulaže državne prihode od proizvodnje nafte i plina u dionice, obveznice, nekretnine i projekte obnovljivih izvora energije. Drži udjele u više od 8.800 tvrtki diljem svijeta i posjeduje 1,5 posto svih dionica uvrštenih u burzovnoj kotaciji.

Na kraju godine 70,9 posto imovine držao je u dionicama, 1,1 postotni bod više nego u 2022. godini. Udio obveznica kliznuo je pak za 0,4 postotna boda, na 27,1 posto. Slijedi udio u nekretninama s udjelom od 1,9 posto, za 0,8 postotna boda nižim nego u prethodnoj godini.

Udio obnovljive infrastruktura bio je na kraju prošle godine nepromijenjen i iznosio je 0,1 posto ukupnih ulaganja.

Norveška država lani je u fond uplatila 711 milijardi kruna, u usporedbi s gotovo 1,1 bilijun u godini ranije. (Hina, jutarnji.hr)