Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Čelnici 26 članica EU-a pokušat će pridobiti Orbana za pomoć Ukrajini

Čelnici država članica Europske unije okupit će se u četvrtak na izvanrednom summitu u Bruxellesu na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinancijske pomoći Ukrajini.

Posljednjih dana i tjedana vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rješenja, ali ishod još nije osiguran.

Cilj je uvjeriti Mađarsku da se pridruži ostaloj 26-orici. Do danas se u tome nije uspjelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na summitu, rekao je jedan europski diplomatski izvor.

Prije summita koji počinje u četvrtak ujutro, čelnici će se okupiti na u srijedu navečer na neformalnoj večeri.

Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovarat će o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

Na zadnjem summitu, sredinom prosinca prošle godine 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO za razdoblje od 2021. do 2027. za 64,6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10,6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima.

Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi. (hrt)