Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemački veleposlanik: Nema novaca za Dodika dok potiče nestabilnost

Svi oni u BiH koji šire mržnju i potiču odcjepljenje suočit će se s posljedicama takvog djelovanja, a Njemačka će im uskratiti svaku vrstu financijske potpore, najavio je njemački veleposlanik u BiH Tomas Fitschen.

On je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” od srijede izjavio kako je stanje na zapadnom Balkanu u središtu pozornosti vlade kancelara Olafa Scholza, a njemački je Bundestag donio rezoluciju u kojoj se ističe da se o teritorijalnom integritetu BiH ne može pregovarati i da su sva secesionistička nastojanja neprihvatljiva.

Rekao je kako je jasno da će stoga i ponašanje čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika imati posljedice a dokaz tomu je činjenica da je Njemačka već uskratila financiranje četiri ranije planirana infrastrukturna projekta na teritoriju Republike Srpske vrijedna 105 milijuna eura.

– Naš stav je eksplicitan: nema novca za one koji potkopavaju državu BiH. Mržnja i secesionistička retorika imaju svoju cijenu. Očekujemo od kandidata za pristupanje Europskoj uniji da sudjeluju u zajedničkoj europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Da se Milorad Dodik i ovdje suprotstavlja interesima Bosne i Hercegovine nije, na žalost, iznenađenje, izjavio je njemački veleposlanik.

Po njegovim riječima, BiH je od 15. prosinca 2022. godine kada je dobila status kandidata za članstvo u EU ostvarila značajan napredak, no još se nije ali se nije uhvatila ukoštac s mnogim teškim temama. Istodobno se u RS vidi zabrinjavajuće nazadovanje na planu slobode medija i izražavanja te bilježe napadi na civilno društvo.

Europsko je vijeće u prosincu prošle godine odgodilo otvaranje pristupnih pregovora s BiH zatraživši pojačane napore na provedbi traženih reformi do ožujka kada bi to pitanje ponovo trebalo biti razmotreno. (hrt)