Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prosvjed HND-a: Tražimo povlačenje članka o curenju informacija

Novinari u Zagrebu i Splitu prosvjeduju protiv, kako navode, “Zakona opasnih namjera”. Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo.

Na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva (HND) protiv “lex AP” u srijedu u 11 sati na zagrebačkom Markovu trgu okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko uvodno je kazao da traže povlačenje članka koji govori o kaznenom djelu curenja informacija iz istraga.

– HND zahtijeva da se “lex AP”, zakon opasnih namjera, odnosno Članak 307.a u potpunosti odbaci. Mi od toga ne odustajemo. Vjerujte nam, neće nam biti nikakav napor ponovno doći ovamo ako to ne učinite, rekao je Zovko na pljesak okupljenih.

Riječ je o trenutačnom prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona, prema kojima neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka, postaje kazneno djelo.

Premijer Andrej Plenković i ministar pravosuđa Ivan Malenica najavili su u utorak da će Vlada u drugo čitanje izmjena zakona dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

– Jučerašnja parada s izmjenama u pet do 12 nije ništa nego jeftini politički trik kojim su Plenković i Vlada pokušali izbiti argument opravdanih kritika novinara i svih kojima je stalo da živimo u poštenom i pravednom društvu, rekao je Zovko.

Iako novinari ne mogu biti kažnjeni prema tom zakonu, Zovko je upozorio kako će novinari i dalje moći biti maltretirani.

– Užasnuti smo činjenicom da nas nijednom niste demantirali kako se novinarima i novinarkama neće oduzimati mobiteli i laptopi sa svim sadržajem u njima. Do utvrđivanja što je javni interes u sudskim postupcima, trajat će višemjesečno maltretiranje naših kolegica i kolega i zastrašivanje zviždača, istaknuo je.

Istovremeno, prosvjed se odvija i u Splitu, a Zovko je ocijenio kako je ponosan na činjenicu da HND ima dva prosvjeda protiv zakona kojim premijer Andrej Plenković želi u ovoj super izbornoj godini “ušutkati sve kritičke tonove koji mu ne idu u prilog”.
Saborski SDP i Socijaldemokrati podržali prosvjed HND-a

Saborski SDP i Socijaldemokrati podržali su u srijedu prosvjed koji Hrvatsko novinarsko društvo organizira na Trgu svetog Marka protiv, kako navode, “zakona opasnih namjera”, tj. izmjena Kaznenoga zakona.

Tim izmjenama Zakona, otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje u fazi istražnog postupka postaje kazneno djelo.

– Prosvjedom se brani pravo javnosti na istinu, pruža otpor ušutkavanju i kaznenom progonu onih koji o korupciji i njenom zataškavanju javno progovaraju, kazala je Sabina Glasovac (SDP) u saborskom govoru na slobodnu temu.

Poručila je i da “jedino snažan građanski otpor” može spriječiti donošenje zakona opasnih namjera koji demokraciju, slobodu i vladavinu prava želi pomesti pod tepih.

Davorko Vidović (SD) pak ističe da će taj prosvjed biti, ne samo prosvjed novinara, nego prosvjed sve slobodoljubive javnosti koja zna što takav puzajući udar na demokraciju i javni interes znači.

Za izmjene Kaznenog zakona, koje oporba zove i lex AP, kaže da je neosporno jedan od onih koji spadaju u tzv. kuhanje žabe, da njegovim donošenjem Hrvatska neće preko noći postati radikalno nedemokratska zemlja, ali da je njegovim upućivanjem u drugo čitanje učinjen značajan i velik korak prema nedemokratskom ambisu.

Malenica: Što je javni interes odlučivat će Državno odvjetništvo i sudovi

Na pitanje što bi poručio prosvjednicima koji u srijedu, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), prosvjeduju protiv ”zakona opasnih namjera” kojim bi se ušutkali zviždači, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je odgovorio kako su s novim dodatkom u zakonu poslali jasnu poruku.

Malenica je u utorak najavio da će Vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

Ministar je precizirao da će konačni prijedlog, u odnosu na prvi prijedlog, sadržavati i stavak koji se odnosi na nemogućnost kažnjavanja novinara kao počinitelja, poticatelja ili pomagatelja, a dodana je i odredba koja se odnosi na pretežiti javni interes, odnosno interes obrane i zaštite žrtava kaznenog postupka. (hrt)