Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Puljak: “Light” verzija Kaznenog zakona i dalje je opasna

Saborska zastupnica Marijana Puljak (Klub Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom) ustvrdila je u srijedu da je light verzija Kaznenog zakona i dalje opasna referirajući se na najave da neće biti kaznenog djela curenja informacija iz istraga ako se radi o javnom interesu.

Light verzija izmjena zakona i dalje je opasna, nejasno je što predstavlja javni interes te tko će i na koji način određivati granice između javnog interesa i zaštite privatnosti, a bez jasnih kriterija otvaraju se vrata subjektivnom tumačenju i zloupotrebi moći, poručila je Puljak u slobodnom iznošenju stajališta i ponovila je da se želi ugušiti sloboda govora.

HDZ pokušava uspostaviti stranačku državu straha, pokušava zakonskim izmjenama zaštititi sebe od daljnjih razotkrivanja koruptivnih aktivnosti i stvara sustav u kojem su sve institucije pod kontrolom, ustvrdila je Puljak i poručila ili HDZ ili Hrvatska, ili stranačka država straha ili demokratska država.

I Sandra Benčić (Klub Možemo!) tvrdi da je svrha izmjena Kaznenog zakona zaštita premijera Andreja Plenkovića kojeg je optužila da je lagao kada je kazao da slična rješenja vezana uz curenje informacija iz istraga imaju i druge europske zemlje.

– Tko je stisnuo Andreja Plenkovića, tek ćemo saznati, dodala je Benčić. (hrt)