Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o Turudićevu imenovanju za novog šefa DORH-a

Vladin prijedlog da za glavnog državnog odvjetnika imenuje Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda, središnja je tema ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

  • Rasprava počinje oko 11 sati, nakon slobodnih govora. Ma što oporba danas govorila o Ivanu Turudiću i javnost o tom prijedlogu mislila, ništa neće spriječiti da on postane novi glavni državni odvjetnik. Ako je Ivana Turudića vladino povjerenstvo uputilo u saborsku proceduru kao svog najboljeg i jedinog kandidata, onda među zastupnicima HDZ-ove, većine njih 77, nema onoga koji će na glasanju biti protiv tog prijedloga. A kada je riječ o glasanju i pitanju kada će ono biti, jedini siguran odgovor je da neće ovoga tjedna jer glasanje nije predviđeno. Pretpostavlja se da će se Ivana Turudića potvrditi sljedeći tjedan, vjerojatno 9. veljače, a on neće odmah sjesti u fotelju glavnog državnog odvjetnika. Kada će to biti, ovisi pak o njegovoj prethodnici čiji mandat ističe u drugoj polovici svibnja, izvijestila je HRT-ova Tatjana Munižaba.
  • Kako bi bio izabran, Ivan Turudić ne mora dobiti 76 glasova u sabornici. Potrebna je obična većina, što znači da je potrebno osigurati kvorum, 76 zastupnika mora biti u sabornici, i polovica od toga, dakle 39 glasova, dovoljno je da bi Ivan Turudić bio izabran, pojasnila je Munižaba.
    Vlada je Turudića predložila između četiri kandidata uz objašnjenje da je od pristiglih programa za tu zahtjevnu dužnost njegov bio najkvalitetniji.

Vladino povjerenstvo sastavljeno od premijera i sedam ministara, prije tjedan dana je razgovaralo s odvjetnikom Mladenom Dragičevićem, aktualnim zamjenikom glavne državne odvjetnice Emilijom Kalabrićem, Turudićem te zamjenikom Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikšom Wagnerom.

  • Na temelju programa, razgovora i onoga što smo mogli čuti od kandidata, Vladino Povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da Vlada predloži Turudića, rekao je prošli tjedan premijer Andrej Plenković koji je i jučer ponovio da je riječ o najboljem kandidatu.
  • U predlaganju Turudića presudilo je sve – zrelost u nastupu, dosadašnje iskustvo, program, način na koji je odgovarao pitanja, izjavio je premijer.
    O svojim prvim potezima ekskluzivno za Dnevnik HRT-a govorio je kandidat za prvog čovjeka DORH-a Ivan Turudić. Istaknuo je da mu je motiv za javljanje na tu funkciju bio javni interes. Ako bude izabran, rekao je da će biti samostalan i neovisan te da je poznat po tome.
  • Dakle, ja sam rekao da sam određen HDZ-om. To je jednostavno točno. 1991. godine HDZ je imao 90% zastupnika u Hrvatskom saboru. Oni su birali suce i postao sam sudac Općinskog suda u Virovitici. 1998. godine HDZ je bio na vlasti, postao sam pomoćnik ministra. U Virovitici je HDZ bila ta stranka, ta snaga koja je organizirala obranu, koja je zapravo sudjelovala u oslobađanju Hrvatske i stvaranju samostalne Hrvatske. Ja sam bio dragovoljac Domovinskog rata od 1990. do 1992. godine. Dakle, to su stvari za koje sam rekao kad sam se izjašnjavao da sam određen HDZ-om, rekao je Turudić.
  • Ako pogledate odluke koje sam donosio, one nisu nikada bile motivirane niti političkim, niti nacionalnim, niti rasnim, niti vjerskim razlozima, nego pravom. To je lako provjerljivo, dodao je.
    Oporba, međutim, ima drukčije viđenje. Tvrdi da se Turudićevim imenovanjem zapravo želi ugušiti bilo kakva borba protiv korupcije, a premijera proziva da u ključnim institucijama želi imati odane ljude.
  • Očita je namjera da se postupci protiv korupcije u Hrvatskoj uguše, ustvrdio je Peđa Grbin (SDP).
  • Očito je da su izborom Turudića kod Plenkovića sve kočnice popustile i da je njima sada najvažnije zaštititi sebe jer je moguće da su svjesni toga da gube izbore i da nemaju nikakve šanse sastaviti vlast, rekao je Nikola Grmoja (Most).

Četvoricu kandidata za glavnog državnog odvjetnika saslušao je saborski Odbor za pravosuđe i svoj četvorici dao podršku.

Glavnoga državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, za to mu treba natpolovična većina, tj. najmanje 76 glasova zastupnika.

Kada će Sabor glasovati o Turudiću zasad nema službenih informacija, zna se samo da glasovanje ovaj tjedan nije predviđeno. (M.M./HRT/Hina)