Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sindikat KBC-a Zagreb poslao otvoreno pismo Plenkoviću. Na prošlo nisu dobili odgovor

Sindikat KBC-a Zagreb poslao je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Pismo objavljujemo u cijelosti.

“Poštovani predsjedniče Vlade RH,
nastavno na otvoreno pismo koje smo Vam uputili 19. siječnja 2024. do danas nismo zaprimili odgovor vezano uz problematiku zaštite položaja i dostojanstva određenih profesija i zanimanja koja već dugi niz godina čekaju da ih se valorizira za rad kao i druge profesije i zanimanja u usporedivoj situaciji o čemu već godinama upozoravamo Ministarstvo zdravstva kao i Pučkog pravobranitelja.

Sindikat KBC Zagreb stava je da se rad u KBC-u Zagreb kao jedinoj „Nacionalnoj i sveučilišnoj kliničkoj ustanovi – Nulte kategorije“ u RH ne može usporediti po obimu, odgovornostima i složenostima poslova s nekom drugom kliničkom ustanovom, te smatramo opravdanim naš prijedlog i zahtjev da se svi zaposlenici Kliničkog bolničkog centra Zagreb bez obzira na profesiju koju obavljaju u ovoj ustanovi dodatno nagrade i valoriziraju za svoj rad ili kroz zasebne koeficijente u novoj Uredbi ili putem zasebne Odluke Vlade RH u svrhu „zaštite nacionalnog položaja i dostojanstva“ ovih radnika, jer ovdje nikako ne može biti primjenjiv moto Zakona o plaćama „jednaka plaća za jednaki rad ili rad jednake vrijednosti“.

Između ostaloga, tražimo da se riješi i pitanje kompresije plaća tako da ista bude ujednačena i proporcionalna, osobito između srednjeg i višeg obrazovnog kadra, te višeg i visokog kadra bez obzira da li se radi o nekom medicinskom ili nemedicinskom zanimanju u sustavu zdravstva i socijalne skrbi ili pak neke druge javne djelatnosti, te da se rad na pomoćno-tehničkim poslovima valorizira sukladno procjeni rizika izloženosti štetnim čimbenicima koji utječu na zdravlje radnika, jer u novoj Uredbi to pitanje nije adekvatno riješeno.

Podsjećamo da je problem što se starom Uredbom, a niti ovom novom od 22. siječnja 2024. ne predviđa koeficijent i ne prepoznaje radno mjesto: magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike, magistar radiološke tehnologije, magistar fizioterapije, magistar sestrinstva, magistar primaljstva, magistar radne terapije i magistar sanitarnog inženjerstva koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, odnosno u zdravstvenim i sličnim ustanovama, te prvenstveno Kliničkom bolničkom centru Zagreb, jer unatoč činjenici da su svi visokoobrazovani zdravstveni profesionalci plaću dobivaju i dobivat će i dalje kao prvostupnici.

Šutnju administracije Ureda predsjednika Vlade RH smatramo nedopustivom, te smo prinuđeni na komunikaciju putem medija kako bi cjelokupno društvo upozorili na dugogodišnju nepravdu koju ste s donošenjem nove Uredbe mogli ispraviti, ali ju zasigurno budete propustili, i to namjerno, a da smo u pravu dokaz je izjava državnog tajnika Ministarstva zdravstva gosp. Dulibića u emisiji „OTVORENO“ od 24. siječnja 2024. koja je dodatno prelila čašu, jer je pokazala da ne postoji niti sada niti u budućnosti volja od strane Ministarstva zdravstva da pristupi pronalasku rješenja ovog pitanja.

Država troši silan novac na redovno školovanje ovih profesija, ali im ne želi priznati status i diplomu na isti način kako je to priznala nekim drugim profesijama u zdravstvu, što smatramo neodgovornim ponašanjem države kao institucije, jer se troši novac svih građana, a obiteljima i studentima ulijeva lažna nada i daju lažna obećanja.

Nedopustivo je da se zbog „šutnje administracije Vašeg Ureda“ „ništa ne čini“ te se tako narušava, pa možemo slobodno reći i ukida svrha „programa cjeloživotnog obrazovanja kroz tzv. Bolonjski proces“, jer se onemogućuje jednak pristup tržištu rada i karijerno napredovanje ovih radnika kao što to omogućujete drugim profesionalcima u sustavu javnih službi u usporedivoj situaciji.

Nasuprot tome, da apsurd bude veći, Ministarstvo zdravstva kao jedan od suosnivača strukovnih komora u zdravstvu propisalo je njihove kompetencije i nametnulo im obvezu učlanjivanja u te iste komore koje im potom izdaju odobrenje za samostalan rad „tzv. licencu“ za razinu prvostupnika, ali i za razinu diplomskog studija, osim što se s prvom licencom mogu zaposliti, a ovu drugu mogu „mačku objesiti o rep“.

Sindikat KBC ZAGREB traži od Ureda predsjednika Vlade koja je ujedno i naš poslodavac, te „autor predmetne Uredbe“ da ozbiljno shvati i pristupi rješavanju ovog problema u svrhu zaštite položaja, ugleda i dostojanstva ovih radnika, te da skine dugogodišnju oznaku „VETO“ s tog predmeta.

S poštovanjem,Tanja Leontić, predsjednica Sindikat KBC Zagreb” (N1)