Aktualno OG sada Ogulin

Miljan Vorkapić, predsjednik SZGO: Smatram da je potrebno uvesti reda u sustav glasovanja

Predsjednik Sportske zajednice grada Ogulina Miljan Vorkapić uputio je dopis članovima Izvršnog odbora SZGO , u kojem iznosi razmišljanja o izboru najboljih sportaša. Dopis je poslao i redakciji OGportala, te ga objavljujemo u cijelosti:

“Poštovani! S obzirom na svakogodišnja događanja oko glasovanja za najbolje sportaše i poprilične nelogičnosti koje izazivaju nezadovoljstvo javnosti pa i među sportašima samima, želio bih izraziti svoje mišljenje o tome kako bi se mogao unaprijediti taj sustav, a kako bi nagrade odlazile onima koji zaista zaslužuju u tom trenutku.

Prije svega, želim naglasiti važnost jedenoga ovakvoga događaja gdje slavimo naše sugrađane sportaše i izražavamo im poštovanje, naravno čestiti i zahvaliti svim sudionicima u organizaciji zbog truda, rada i energije koje ulažu jednako kao i svim sportašima i sportskim djelatnicima za njihov trud i rad tokom godine za sve svoje sportske aktivnosti.

Smatram da je potrebno uvesti reda u sustav glasovanja, možda ga i modernizirati, obzirom na sve što nam tehnologija danas pruža. Sve u cilju kako bi se osiguralo da stvarno glasaju svi koji listiće predaju i da bolje pročitaju sve o sportašima i njihovim rezultatima prije samoga odabira kako bi stekli što objektivniju sliku tko su najbolji prema postignutim rezultatima. Time se omogućuje pošteno i ispravno nagrađivanje, kao i uključivanje svih sudionika u izbor.

Važno je shvatiti da nominacija ili osvajanje nagrade ne određuje vrijednost sportaša u tom trenutku, već jednostavno znači da je netko ostvario bolje rezultate te godine. To ne umanjuje vrijednost drugih nominiranih sportaša, već jasno ističe tko je u tom trenutku imao najbolji rezultat.

Bitno i ključno je izbaciti ego, osobne interese koji u konačnici najviše štete onima koji su nerealno nagrađeni, ali također uvelike omalovažavaju one koji zaslužuju osvoje svoja priznanja što nam nije na čast jer je to naša odgovornost mene prvoga ali i svih u izvršnome odboru. Neupitan je rad i trud svih, a na nama jest da ga prepoznamo i to pravilno vrednujemo za tu godinu.

Trebamo iskazati poštovanje, divljenje i podršku svim sportašima, bez obzira na rezultat, i potaknuti međusobnu podršku među njima, naročito onima najmlađima kojima smo primjer i kojima šaljemo poruku kako sve funkcionira.
Samo kroz zajedništvo možemo doseći veći cilj – bolji sport, više sportašica i sportaša, veću podršku zajednice za sport, graditi bolje društvo i međuljudske odnose.

Smatram da je važno prenositi te ispravne vrijednosti prema našoj djeci. Djeca trebaju znati da se nagrađivanje temelji na pravilima, da se pravila poštuju, dosljedno provode i interpretiraju. Te da su ona samo dio puta prema ostvarenju njihovih sportskih ciljeva ali i ljudskih vrijednosti. I također da su oni ti koji su nagrađeni i da je to njihov trenutak.

Na kraju krajeva, sport bi trebao biti sredstvo za razvoj karakteristika poput timskog rada, poštovanja, ustrajnosti i samodiscipline.
Stoga, pozivam vas da zajedno radimo na uspostavljanju sustava koji će osigurati da najbolji sportaši budu adekvatno nagrađeni, ali istovremeno i da se vrednuje trud, rad i energija svih sudionika, te da stvaramo duh zajedništva i podrške među svi sportskim klubovima , udrugama, ponajviše radi poštovanja kojega očigledno nedostaje među odraslima, a ne djecom.

Želim naglasiti kako osobno nemam ništa protiv bilo kojeg sporta, sportaša ili djelatnika u sportu. Naprotiv, izuzetno ih poštujem i cijenim njihov trud i posvećenost jer znam koliko je sve to teško. Moja uloga kao predsjednika je da istaknem ovakve probleme i da se borim za pravdu onih koji se s pravom osjećaju izostavljenima ili zanemarenima. Pozivam na dijalog i zajedništvo na korist svima i sporta u cjelini ” navodi  predsjednik SZGO Miljan Vorkapić mag.cin.