Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ovo je loše za Plenkovićev renome u EU. Ugledni Politico kritizira skandalozni Lex AP

Priča o skandaloznim izmjenama Kaznenog zakona vezanim za curenje informacija, protiv kojih su stotine hrvatskih novinara i drugih građana jučer prosvjedovale na Markovom trgu u Zagrebu i Splitu, privukla je pažnju uglednog stranog medija. Portal Politico danas piše o toj temi objašnjavajući kako je cilj prosvjeda bio spriječiti kriminalizaciju curenja informacija iz policijskih istraga.
U tekstu se citira Hrvoja Zovka, šefa Hrvatskog novinarskog društva, odnosno njegovu izjavu kako je zakon pokušaj Vlade da uguši kritike. Politico napominje i to da je zakon u javnosti postao poznat kao Lex AP, te objašnjava kako je nastao taj naziv, ukratko prepričavajući aferu s WhatsApp porukama. Priča predstavljena međunarodnim čitateljima nije nimalo laskava za hrvatskog premijera. Politico to čini ovako:

“Lex je zakon na latinskom jeziku, dok AP potječe od inicijala premijera Andreja Plenkovića — konkretno iz WhatsApp poruka koje su iscurile, a u kojima se pojavljuje Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Plenkovićevoj vladi. Žalac je pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja zbog navodne pronevjere, a procurile su njezine izjave poput “sutra ćemo postići dogovor s ap.”

Politico se prisjetio Vidoševića
U nastavku teksta Politico ističe još podataka poraznih po Andreja Plenkovića i Vladu, poput 57. mjesta prema Indeksu korupcije Transparency Internationala za 2023. godinu. Spominje se i kako se u izvještaju te organizacije navodi Hrvatsku kao jednu od zemalja u kojima “izvještavanje o korupciji postaje sve veći izazov za novinare”, i to “zbog povećane upotrebe SLAPP-a, odnosno strateških tužbi”.
“Hrvatska ne bi znala za brojne afere koje su izašle u javnost da nije bilo istraživačkog novinarstva”, citiraju Zovka novinari Politica, pa svoje čitatelje obavještavaju o jednoj od takvih afera: “Tako je 2013. godine, primjerice, šef Gospodarske komore Nadan Vidošević uhićen zbog navodne pronevjere više od četiri milijuna eura nakon što je Jutarnji list objavio fotografije njegove privatne zbirke umjetnina procijenjene na pet milijuna eura. Policajac koji je pustio slike u novine suspendiran je”, navodi Politico.

Spomenuli su i izbore
Da bi međunarodnom čitateljstvu bilo posve jasno kako stoje stvari, tekst završava informacijom da će se ove godine u Hrvatskoj uz europske, održati i parlamentarni te predsjednički izbori. Navodi se i to da je Vlada djelomično popustila pred kritikama zbog suzbijanja slobode medija, predloživši izmjene zakona kako bi se novinare izuzelo od odgovornosti sve dok postoji “javni interes” za ono što objave.
Tekst završava izjavom ministra pravosuđa Ivana Malenice, prema kojem Vlada vjeruje da će sudovi u konkretnim slučajevima moći procijeniti postoji li javni interes u objavljivanju informacija iz istraga. /telegram.hr/