Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Postignut dogovor svih 27 članica o pomoći Ukrajini

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

  • Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidivo financiranje za Ukrajinu, objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Izvanredni summit sazvan je jedino zato da se pokuša pridobiti suglasnost Mađarske. Na zadnjem summitu sredinom prosinca 26 članica postiglo je dogovor o pomoći Ukrajini, a jedino je Mađarska bila protiv.

  • Pozdravljam postizanje dogovora o pružanju dugoročne financijske potpore Ukrajini. Ovo su dobre vijesti. Ukrajina je naš prioritet. Ovaj dogovor 27 zemalja članica dat će kredibilitet i predvidivost koja se od nas očekuje. Sigurnost Ukrajine znači sigurnost Europe, obvezali smo se pomagati i s moralnog i strateškog stajališta. Znali smo da će doći vrijeme kada će naš svijet i naše vrijednosti biti stavljeni na kušnju. Taj trenutak je sada, rekla je Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta.
    Iz Bruxellesa se za podnevni Dnevnik javila HRT-ova novinarka Jasna Paro. Rekla je da je mađarski premijer Viktor Orban pristao na model koji je Vijeće ponudilo, tzv. model 2 + 2.
  • To znači da se nakon dvije godine može povesti rasprava o tome kako se i na što u Ukrajini troši europski novac, ali Viktor Orban neće imati pravo veta na isplatu tog istog novca, istaknula je.

Dodala je i da se konsenzusom oko rebalansa proračuna ne otključava samo financijska pomoć za Ukrajinu, nego i više novca za druge teme, druge prioritete kao što su migracija, kontrola granica, ali i šest milijardi eura veliki reformski paket za zapadni Balkan.

  • Ovaj dogovor ne znači da je summit završen, lideri će tek sada zajedno sjesti za stol i nastaviti razgovore o drugim kriznim temama, prije svega o vojnoj i ostaloj pomoći Ukrajini, ali i o krizi na Bliskom istoku, jer to je nešto što sve više postaje novi financijski teret za EU, rekla je Paro.

Ukrajinski premijer pozdravio dogovor čelnika EU-a o pomoći Ukrajini

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozdravio je u četvrtak dogovor europskih čelnika o paketu pomoći vrijednom 50 milijardi eura za Ukrajinu.

  • Države članice EU-a još jednom pokazuju svoju solidarnost i jedinstvo u djelovanju kako bi ukrajinski narod izdržao rat, objavio je Šmihal na X-u. (V.G./HRT/Hina)