Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otvorena nova Bolnica za ženu i dijete vrijednosti 158 milijuna eura

Novi kompleks bolničkih zgrada pod nazivom „Bolnica za ženu i dijete“ vrijednosti 158 milijuna eura na sušačkom lokalitetu KBC-a Rijeka najveća je pojedinačna investicija Vlade u zdravstvenom sustavu od uspostave Republike Hrvatske. Time se učinio povijesni. reformski iskorak za javni zdravstveni sustav kao i KBC Rijeku, čijim uslugama gravitira oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, ali zbog geografske pozicioniranosti i sve brojniji turisti. Svojim uslugama opskrbljivat će u liječenju i pružanju zdravstvene skrbi primarno žene i djecu, no pod novim krovovima mjesto će naći i druge klinike i zavodi te nemedicinske službe koje su od vitalne važnosti za funkcioniranje cijelog KBC-a Rijeka.
„Nova ‘Bolnica za ženu i dijete’, objedinjenjem tri lokaliteta, utjelovljuje medicinsku izvrsnost na jednom mjestu – ginekologiju i porodništvo kao i laboratorijsku dijagnostiku, transfuzijsku medicinu, mikrobiologiju, patologiju i citologiju. Ovaj značajan reformski iskorak dosad najveće vrijednosti ostvarili smo zahvaljujući Vladi koja je prepoznala važnost ravnomjernog razvoja zdravstvene skrbi u svim dijelovima Hrvatske s pacijentom u fokusu. Stoga, zahvaljujem se predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori koju daje reformskim naprecima u našem javnom zdravstvenom sustav kao i ravnatelju i djelatnicima KBC-a Rijeka na ostvarenju ovog značajnog projekta. Vi ste, ovdje u Rijeci, pokazali da možemo zajedničkim snagama to učiniti. Nova ‘Bolnica za ženu i dijete’ tek je početak našeg zajedničkog djelovanja u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.
Novi objekti imaju ukupno 70 000 četvornih metara, od čega medicinski dio u glavnoj zgradi zauzima 40 000 četvornih metara. Centralna bolnička zgrada broji ukupno osam etaža, od kojih su u dvjema podzemnim – garaže s oko 400 parkirnih mjesta. Pored zgrade s medicinskim uslugama, izgrađen je tehno-ekonomski blok s višeetažnom garažom te parkiralištem na krovu s ukupnim brojem od oko 180 parkirnih mjesta. U glavnoj zgradi kompleksa, onoj bolničkoj, omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga, kao što je novoopremljeni hitni prijam za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente. Sam objekt tehno-ekonomskog bloka pripremljen je za useljenje središnje bolničke kuhinje i suvremene praonice rublja. U njemu su smješteni i termoenergetski sustavi, komunikacijski i nadzorno – upravljački sustavi.
„Trebamo biti ponosni na ovo kapitalno postignuće i na sve dobro što smo učinili svi zajedno za zdravstvenu dobrobit naših pacijenata, javnog zdravstvenog sustava kao i cijele Hrvatske. Uz novu ‘Bolnicu za ženu i dijete’, otvorili smo novu pulsku bolnicu, potom na istoku novi OHBP, dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije KBC-a Osijek, na jugu novi OHBP KBC-a Split, a u sjevernom dijelu Hrvatske Centralni operacijski blok OB Varaždin, provodimo 3. fazu projekta razvoja KBC-a Zagreb kao i poslijepotresnu obnovu bolnica u našem glavnom gradu, te na stradalom području Banovine. Sve je to samo dio naših ispunjenih ciljeva što je najzorniji dokaz pred hrvatskim građanima i pacijentima da dosljedno provodimo reformske mjere te činimo naše zdravstvo što boljim iz dana u dan“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.