Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vidović Krišto pisala Milanoviću: Objavite sigurnosnu provjeru Turudića iz 2017.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP) zatražila je u petak od predsjednika Republike Zorana Milanovića da deklasificira i objavi sigurnosnu provjeru Ivana Turudića iz 2017. godine jer smatra da bi to spriječilo izbor Turudića za glavnog državnog odvjetnika RH.
“Uputila sam zahtjev predsjedniku države Zoranu Milanoviću da deklasificira i objavi sigurnosnu provjeru Ivana Turudića iz 2017. godine, koju je SOA dostavila tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Predsjednik države ima ovlasti za to. Taj čin bi bio novost na hrvatskoj političkoj sceni, ali izvanredne okolnosti zahtijevaju i izvanredne odluke”, izvijestila je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.
Hrvatska je u izvanrednoj krizi, blokirano pravosuđe je uzročnik svih anomalija u Hrvatskoj, a državno odvjetništvo je temeljni i početni problem pravosuđa, ustvrdila je.

“Sama namjera predložiti potpuno kompromitiranu osobu, kao što je Ivan Turudić, čin je protiv interesa hrvatskih građana, protivan osnovnim demokratskim i europskim vrijednostima. Komentari hrvatskih građana o namjeri izbora Turudića za državnog odvjetnika su više nego znakoviti, a oni glase: , zadužuje se lisica da čuva kokoši”, istaknula je.

Napomenula je da je Turudić u mnogim slučajevima nesporno povezan s korumpiranim i koruptivnim strukturama, što ni ne skriva.

Turudić je, dodaje, također u mnogim svojim presudama pokazao da za njega zakoni nisu mjerilo kojeg se treba držati, već su za njega zakon i mehanizam za izvršavanje interesa moćnih i korumpiranih struktura, koje ga očigledno kontroliraju i ucjenjuju.

“Zoran Milanović ima priliku pokazati hrabrost, izložiti se u interesu hrvatskih građana, stati na njihovu stranu i donekle se iskupiti za svoje neviteško držanje u Domovinskom ratu. Dokaz o nezakonitom djelovanju ili korupciji ne može i ne smije biti skrivan iza državne tajne. Stoga je Milanovićeva dužnost deklasificirati izvješće SOA o Turudiću, te s tom odlukom stati na stranu hrvatskih građana i suprotstaviti se korupciji i bezakonju koje provode vladajuće strukture”, poručila je Vidović Krišto. (N1)