Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Za poruke Turudića i Rimac zainteresirao se i Vrhovni sud

Na Vrhovnom sudu pomno prate otkrića Jutarnjeg lista, odnosno poruke koje je Ivan Turudić razmjenjivao s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, a koje sugeriraju da nije točno ono što je govorio na Odboru za pravosuđe, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Kazao je to dnevniku sugovornik s Vrhovnog suda koji je tražio anonimnost objašnjavajući da je posrijedi vrlo ozbiljan slučaj koji će imati veliki utjecaj na percepciju sudstva.
“Osim toga, Vrhovni sud ne želi ući u politički ring i sukobe koji su se povodom predlaganja Turudića za glavnog državnog odvjetnika otvorili između vlasti i oporbe”, nastavlja, dodajući kako već u ponedjeljak počinje rad na, uvjetno rečeno, slučaju Turudić.

To znači da će predsjednik Vrhovnog suda, Radovan Dobronić, zatražiti sve podatke koji su proteklih dana izašli u javnost, a ozbiljno kompromitiraju Turudića, te zapisnike i snimke njegovih izjava, posebno onih koje je davao pred saborskim Odborom za pravosuđe, kako bi se utvrdila istinitost njegovih tvrdnji.
Nakon što se sve to pribavi, valjat će provjeriti je li nastupila zastara, a potom i mogu li se svi ovi kompromitirajući elementi podvesti pod pravne formulacije s kojima se može pokrenuti stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem.
“Da bi se sve to utvrdilo, treba određeno vrijeme, a kakav će biti ishod, za sada nije moguće reći”, zaključio je sugovornik.
Nakon objave poruka koje pokazuju da je odnos tadašnjeg predsjednika Županijskog suda i nekadašnje visoke dužnosnice HDZ-a bio dramatično drukčiji nego što ga je Turudić dosad opisivao, lideri oporbenih stranaka od Vlade su zatražili da povuče prijedlog da se suca Ivana Turudića imenuje novim glavnim državnim odvjetnikom ili da barem odgode glasanje o Turudićevu imenovanju u Saboru koje je zakazano za srijedu.

I dok cijela zemlja bruji o porukama iz kojih je jasno da se Rimac s Turudićem sastajala i zbog konkretnih predmeta vođenih na Županijskom sudu u Zagrebu na čijem je čelu u to vrijeme bio upravo Turudić, iz HDZ-a i Vlade jučer se nije mogao dobiti nikakav komentar o toj vrućoj temi, pišu novinari Jutarnjeg lista Marko Špoljar, Željka Godeč i Ivanka Toma, prenosi rtl.