Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Čović pozvao probošnjačke stranke da prestanu mijenjati stajališta o reformama

Čelnik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović pozvao je u srijedu probošnjačke političke stranke da prestanu mijenjati stajališta oko reformi koja su ranije usuglasili kako bi zemlja otvorila pregovore s EU, a međunarodnu administraciju da se suzdrži od nametanja odluka.

Na izvanredno sazvanom obraćanju u Mostaru čelnik HNS-a BiH je rekao kako za Bosnu i Hercegovinu nije bilo važnijeg trenutka posljednjih osam godina kako bi otvorila pregovora s EU u ožujku ove godine.’

– Ne vidim ni jednog razloga da uvjete koji stoje ispred nas ostavimo nepremostivim. Taj posao možemo završiti do kraja veljače. Ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti napraviti, rekao je Čović. Pri tome je kritizirao probošnjačke partnere iz Trojke, koju čini SDP BiH, Naša stranka te Narod i pravda, koje su s HDZ-om BiH i Dodikovim SNSD-om u vlasti na državnoj razini.

– Naši partneri moraju razumjeti da moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti, gdje mijenjaju stajališta oko onoga što smo precizno dogovorili, rekao je.

Nedavno je na sastanku vladajućih stranaka kod Banje Luke došlo do približavanja stajališta o nizu pitanja poput izmjena Izbornog zakona, statusa stranih sudaca u Ustavnome sudu te Zakona o sudovima BiH. Nakon izvjesnog vremena probošnjačke stranke su najavile kako nisu spremne prihvatiti izmjene Izbornog zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata u Predsjedništvu BiH bez provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava o diskriminaciji građana ili pak odlaska stranih sudaca u Ustavnom sudu.(hrt)