Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rijetko istupanje za zapadne medije: Putin dao intervju američkom konzervativcu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je pristao na intervju s američkim konzervativnim televizijskim voditeljem Tuckerom Carlsonom jer je, tvrdi Kremlj, njegov pristup drugačiji od jednostranog izvještavanja tradicionalnih zapadnih medija.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se zapadni mediji više ni ne trude biti nepristrani u izvještavanju o Rusiji te da stoga ne postoji želja da Moskva s njima više komunicira.
“Što se tiče zemalja kolektivnog Zapada, velike medijske mreže, TV kanali i velike novine ne mogu se pohvaliti čak ni da se trude biti nepristrani u svom izvještavanju”, rekao je Peskov. “To su sve medijske kuće koje zauzimaju iznimno jednostranu poziciju. Naravno, nemamo želju komunicirati s takvim medijima, a to ni nema smisla jer je malo vjerojatno da bi bilo korisno.”

Upitan izravno zašto je Putin pristao na razgovor s Carlsonom, Peskov je odgovorio da se stav tog Amerikanaca ne slaže s velikim dijelom zapadnih medija.

“Njegov stav je drugačiji od drugih. On nije ni na koji način proruski niti proukrajinski – nego proamerički, no barem je u suprotnosti sa stavovima tradicionalnih anglo-saksonskih medija”, rekao je Peskov.

Intervju će najvjerojatnije će biti objavljen u četvrtak, piše ruska novinska agencija TASS.

Bivši voditelj Fox Newsa i desničarski komentator Tucker Carlson pohvalio se u utorak da je dobio rijedak intervju s Putinom. Carlson, koji je poznat po zapaljivoj retorici i širenju teorija zavjere, rekao je da je dio njegove dužnosti “da informira ljude”.

“Dvije godine nakon početka rata koji preoblikuje cijeli svijet, većina Amerikanaca nije informirana”, kazao je okrivljujući korumpirane medije.

Carlson je prošle godine otpušten sa svoje moćne pozicije u Fox Newsu zbog skandala i tužbi s kojima se kanal suočava vezano uz neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari. Ubrzo nakon toga, pokrenuo je vlastitu emisiju na društvenoj platformi X. Carlson je u svojoj video poruci rekao da će intervju s Putinom biti objavljen na X-u, ali nije naveo kada. (N1)