Aktualno OG sada Ogulin

Svjetski dan čitanja naglas, obilježen i u Ogulinu

Svjetski dan čitanja naglas obilježava se od 2010. godine, a nastao je na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld. Taj dan trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.
Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin knjižničarka Nikolina Brozović Stipetić čitala je priču “Moja mama je čudotvorka” iz knjige “Djeca znaju, i točka” autorice Vesne Ferluge – Antić.

Susret je održan i u Ivaninoj kući bajke, kojem su nazočila djeca prvog razreda Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić. Uime domaćina nazočne je pozdravila v.d. ravnateljice Žana Kirasić.

Tom prigodom, djelatnice Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić Karlovac i ogulinska pedijatrica Marina Kojčin, govorile su o Nacionalnom programu poticanja čitanja od najranije dobi “Rođeni za čitanje”.