Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ukida se doplata na najpopularnije inzuline, lijek bez kojeg kronični bolesnici s dijabetesom ne mogu živjeti

Početkom godine uvedena je doplata na najpopularnije inzuline u Republici Hrvatskoj, čak i za osobe na intenziviranoj terapiji inzulinom. Od 12. veljače 2024. ta se doplata ukida jer se vraćaju na osnovnu listu lijekova, piše Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com.

Nažalost, u Hrvatskoj će mnoge kategorije dijabetičara tip 2 koji nisu na intenziviranoj terapiji i dalje nadoplaćivati pojedine inzuline po čemu smo već godinama daleko najlošiji u regiji.

U Sloveniji, pa čak i u Srbiji, a i Bosni i Hercegovini, pravo na izbor odgovarajućeg inzulina smatra se osnovnim ljudskim pravom i niti jedna kategorija dijabetičara/osiguranika ne doplaćuje niti jedan inzulin.

U Hrvatskoj HZZO redovno inicira spuštanje cijene inzulina koju plaća proizvođačima, težnja za uštedama sama po sebi nije problem. Ono što je ozbiljan problem jest da se svaki neuspjeh HZZO-a u pravilu slama na leđima osiguranika te se uvodi doplata. Pa je tako početkom 2024. godine uvedena doplata na inzuline najpopularnijih proizvođača koji prema nekim procjenama zauzimaju više od 85% tržišta. (Dušan Miljuš, jutarnji.hr)