Aktualno Kolumne Moja mirovina S vama kroz svaki dan

I u pogledu ostvarivanja  prava na nacionalnu naknadu za starije osobe došlo je do bitnih izmjena uvjeta

Nakon male stanke u siječnju, nastavljamo s objavljivanjem kolumne u kojoj ćemo nastojati  biti od koristi  s objavljivanjem aktualnosti   u vezi  ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja,  u pogledu tumačenja zakonskih odredbi, tako i u pogledu davanja prijedloga i savjeta za efikasnije ostvarivanje prava. Isto tako, i dalje ćemo informirati čitatelje o pravima na doplatak za djecu i sadašnje i buduće korisnike nacionalne naknade za starije osobe. Iako doplatak za djecu i nacionalna naknada nisu prava iz mirovinskog osiguranja za ta prava zahtjevi se podnose službi mirovinskog osiguranja i nastojat ćemo biti aktualni.
Doplatak  za djecu
Iako pretpostavljamo da svi dosadašnji korisnici doplatka za djecu znaju da se zahtjev  za ostvarivanje prava trebaju obnoviti svake godine  najkasnije do kraja veljače, upozoravamo one koji to još nisu učinili da vode brigu o roku.
Potencijalni novi korisnici pravo će ostvariti od 1.ožujka 2024.godine i to će pravo koristiti do 28.veljače 2025.godine. I njima se preporučuje da zahtjeve podnesu što prije. Iako je ove godine rok za podnošenje zahtjeva ove godine produžen mislim da je svima korisno što ranije saznati hoće li ostvariti to pravo.
Povoljna činjenica ja i to što je cenzus prihoda po članu kućanstva podignut na 618,02 eura u 2023.godini, na temelju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu.
Novi iznosi doplatka bit će od 31, 40, 49, 55 i 62 eura po djetetu, ovisno o  mjesečnom dohotku po članu kućanstva.
Zahtjevi se mogu podnositi popunjavanjem tiskanice zahtjeva putem ureda mirovinskog osiguranja, putem pošte i preko sustava e-građani.  Vrlo je jednostavno i bez mnogo papirologije.
Što se tiče ostvarivanja prava na doplatak za invalidnu djecu došlo je do izmjene utoliko što će se zahtjevi za doplatak  rješavati  preko službe Socijalne skrbi, pa preporučujemo da se svi takvi dosadašnji korisnici interesiraju kod službe  Socijalne skrbi da li je za njih sve u redu što se tiče ostvarivanja prava na doplatak u ovoj godini.
Nacionalna naknada za starije osobe
I u pogledu ostvarivanja  prava na nacionalnu naknadu za starije osobe došlo je do bitnih izmjena uvjeta za ostvarivanje toga prava, a uvjeti su sljedeći:
– da je stariji od 65 godina,
– da u Republici Hrvatskoj ima neprekidno prebivalište (!!!) najmanje 10 godina,
– da nije korisnik mirovine u Hrvatskoj ili drugoj državi,
– da nije osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju,
– da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu  prema propisima o socijalnoj skrbi,
– da nije priznato pravo na smještaj prema propisima o socijalnoj skrbi,
– da nema sklopljen ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, kao primatelj uzdržavanja,
– da korisniku i članovima kućanstva prihod ostvaren u prethodnoj godini po članu kućanstva  mjesečno  ne prelazi iznos od 300 eura.
Dakle, povoljniji uvjeti za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe sastoje se u tome:
    -što je cenzus prihoda po članu kućanstva povećan s  120,71 eura na 300 eura ,                                                    -što je iznos naknade povećan s 120 eura na 150 eura,
-što je uvjet neprekidnog prebivališta u Rep. Hrvatskoj smanjen s 20  na 10 godina.
Iz iskustva mi je poznato da ima dosta građana koji neće nikada ostvariti pravo na  mirovinu, zbog nedostatka potrebne količine staža i drugih uvjeta, pa  opet molimo informatički osposobljene mlađe članove obitelji , koji ovo čitaju, da upozore svoje rođake o mogućnostima ostvarivanja ovog prava.
Vrlo povoljna je i činjenica da korisnici nacionalne naknade mogu naknadu primati preko pošte na adresu, što ,nažalost, ne mogu primati korisnici mirovine koji ranije nisu ostvarili tu mogućnost.
Nadalje, pretpostavljam da će biti i takvih slučajeva  da će mirovina osobe biti niža od 150 eura, pa se takva osoba može odreći prava na mirovinu, zatražiti pravo na nacionalnu naknadu, ukoliko živi sama u kućanstvu, a ako živi s još nekim treba svakako voditi računa o visini cenzusa prihoda kućanstva., prije donošenja odluke.
Oni građani koji su korisnici  socijalne pomoći u vidu zajamčene minimalne naknade, za radno sposobnog samca predlažem da se informiraju da li su i oni, eventualno, slučajevi da se odreknu toga prava i zatraže pravo na nacionalnu naknadu.
S obzirom da su korisnici doplatka za djecu i korisnici nacionalne naknade socijalno ugroženiji građani od zaposlenih građana  i od aktualnih i budućih  korisnika mirovina, u ovoj objavi dali smo prednost njima, a u sljedećim objavama vratiti ćemo se standardnim temama o pravima iz mirovinskog osiguranja. (foto:pixabay)

Piše Momir Jakšić Momo