Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Novinar iz Budimpešte otkrio tko stoji iza ostavke mađarske predsjednice: ‘Nikada se ne bi saznalo…‘

Kada je izbio skandal četiri dana se nije ništa događalo, kaže Gabor

Bodis Gabor, novinar iz Budimpešte, gostovao je u Dnevniku N1 kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao ostavku mađarske predsjednice Katalin Novak koja je odstupila nakon skandala s pomilovanjem muškarca koji je optužen za pomaganje pedofilima.

Gabor objašnjava da je to naredio premijer Viktor Orban jer je osjetio da bi ga ta afera mogla ugroziti. “Afera je izbila početkom tjedna kada se slučajno saznalo da je predsjednica pomilovala čovjeka koji je bio zamjenik direktora u jednoj državnoj školi, a koji je zataškavao aktivnosti šefa koji je 12 godina seksualno zlostavljao djecu”, rekao je.

“On je primorao djecu da potpišu da nije istina ono što su prethodno tvrdili o direktoru škole”, dodao je.

“Ne bi se nikada saznalo da za vrijeme posjete pape Franje, kada je predsjednica pomilovala 20 osoba, među kojima i tog zamjenika koji je bio u kućnom pritvoru, on nije tražio neko formalno objašnjenje odluke”, tvrdi Gabor.
“Kada je izbio skandal četiri dana se nije ništa događalo, oporbene stranke su davale izjave na jednom malom medijskom prostoru jer je 90 posto medija pod totalnom kontrolom vlade. U državnim medijima i tim medijima se o tome ništa nije govorilo”, objasnio je.

Smatra da se znalo da će doći do ostavke jer je Orban predložio izmjenu Ustava koji kaže da se ne mogu pomilovati ljudi koji su kažnjeni zbog pedofilije. “To je bilo poniženje predsjednice, i znalo se kakav će biti ishod. Treba znati da je Novak bila predsjednica samo voljom Orbana, ona je vjerna članica partije. Orban je brzo djelovao i napravio čistku, ali svi kažu da nije bilo drugog izbora”, rekao je Gabor za N1. (L.I., jutarnji.hr)