Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Američki Senat prihvatio paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Američki Senat odobrio je dugo očekivani paket pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu vrijedan 95 milijardi dolara nakon višemjesečnog političkog prepucavanja. Neizvjesna je sudbine zakona u Predstavničkom domu koji kontroliraju republikanci. Oni su najavili njegovo odbacivanje u sadašnjem obliku.

Mjera je odobrena sa 70 prema 29 glasova, čime je premašen prag od 60 glasova potrebnih za prolaz zakona u domu od stotinu senatora. Dvadeset i dvoje republikanaca pridružilo se demokratskoj većini i poduprlo je zakon koji je poslan u Predstavnički dom.

  • Prošle su godine, a možda i desetljeća otkako je Senat usvojio prijedlog zakona koji tako snažno utječe, ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već i na sigurnost zapadne demokracije, rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer.

Glasanje je u Senatu održano tek prije zore, nakon što je osam republikanskih protivnika koji se žestoko protive pomoći Ukrajini, tijekom noći držalo maratonske govore koji su potrajali više od šest sati.

Američki predsjednik Joe Biden već mjesecima poziva Kongres da požuri s odlukom o slanju nove pomoći Ukrajini i američkim partnerima u Indo-Pacifiku, uključujući i Tajvan.

Nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada, zatražio je sredstva i za američkog saveznika – Izrael, ali i humanitarnu pomoć za Palestince u Gazi.

Na nestašicu oružja upozorili su i ukrajinski dužnosnici u trenutku kada Rusija nastavlja s novim žestokim napadima.

Zakon moraju odobriti oba doma Kongresa

Schumer je rekao kako vjeruje da će mjera, dođe li do glasanja u Predstavničkom domu, dobiti istu snažnu dvostranačku potporu, no čini se da je sudbina zakona neizvjesna jer republikanski predsjednik Predstavničkog doma Mike Johnson prigovara da su izostale odredbe konzervativnih zastupnika o zaustavljanju rekordnog dotoka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

  • Zakon koji je danas pred nama… neće nikada proći u Predstavničkom domu i nikad neće postati zakon, rekao je republikanski senator Rick Scott s Floride.
    Zakonom je predviđena 61 milijarda dolara za Ukrajinu, 14 milijarda dolara za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4,83 milijarde dolara za potporu partnerima u Indo-Pacifiku, među kojima je i Tajvan i za odvraćanje od agresije Kine.

Njime bi se zajamčilo 9,15 milijardi dolara vrijedne humanitarne pomoći namijenjene civilima u Gazi, na Zapadnoj obali, u Ukrajini i ostalim područjima svijeta u kojima traju sukobi.

Republikanci već mjesecima zahtijevaju da zakon o inozemnoj pomoći uključi i dio o ograničenjima koja se odnose na priljev migranata preko granice SAD-a i Meksika.

  • Ne usvoji li Senat nijednu promjenu politike o granicama, Predstavnički dom morat će donijeti vlastite mjere o ovim važnim stvarima, rekao je Johnson. (D. S./Hina/HRT)