Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Cijene kampiranja u Hrvatskoj vrtoglavo rastu. Do kada će takav odmor imati smisla?

Ljetno kampiranje uz hrvatsku obalu vrlo je popularno među Slovencima. Unatoč tome što cijene paušalnog poreza posljednjih godina rastu, sve je teže doći do besplatne parcele. Koliko će se plaćati paušal ove godine i do kada će se takav odmor isplatiti?
Na visoke cijene paušala za N1 Sloveniju požalio se paušalac koji je godinama godišnji odmor provodio u jednom od kampova u Istri. Prije desetak godina, prema njegovim riječima, paušalna cijena parcele uz more kretala se oko 2.000 eura, no posebno posljednjih godina cijene su skočile u nebo. Kako je pojasnio, cijena najma parcele uz more u ovom kampu sada je i do 9.000 eura.
“Napustili smo kamp u Istri prije dvije godine jer su prije toga cijene paušala svake godine nerealno rasle”, rekao je za N1 Sloveniju.

Cijene sezonskih paušala i ove su godine više, što je ponajprije rezultat općeg rasta cijena u turizmu, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi. “One su odraz općeg trenda zadnjih desetak godina”, objasnio je za N1 Klemen Hren, urednik portala Avtokampi.si. “Neki ponuđači svake godine malo podignu cijene dok drugi malo više dižu cijene u jednoj godini. Cijene su samo porasle. Ako su prije sedam-osam godina normalne cijene paušala bile oko 2.000 eura, sada su normalne cijene između 3.000 i 4.000 eura”, dodao je.

Dodatni troškovi: Zimovanje prikolice uz paušal
Ovogodišnja povećanja paušala vrlo su različita. U kampovima u Premanturi, Novigradu, Savudriji, Poreču, Puntu i na Cresu poskupljenje je od 100 do 200 eura, u kampovima oko Vrsara i Fažane od 300 do 400 eura, na Lošinju između 500 i 700 eura. Ipak, najviše je paušal poskupio u Valamarovim premium kampovima, poput Lanterne kod Poreča i Ježevca na Krku gdje su cijene više i do 30 posto. Više na N1.