Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump traži od Vrhovnog suda da intervenira

Bivši predsjednik Donald Trump zatražio je od Vrhovnog suda SAD-a da stavi na čekanje sudsku odluku kojom se odbacuje njegova tvrdnja da je imun od kaznenog progona zbog pokušaja poništenja svog poraza na izborima 2020. jer je bio predsjednik kada je poduzeo te radnje.

Trump, koji se nastoji vratiti na predsjedničku dužnost na izborima 5. studenoga, zatražio je od Vrhovnog suda da pauzira presudu tročlanog sudskog vijeća Žalbenog suda za okrug Kolumbije kojom se odbija njegov zahtjev za imunitet, a koja je donijeta 6. veljače.

Trumpovi odvjetnici u podnesku Vrhovnom sudu su upozorili su da će “vođenje višemjesečnog kaznenog procesa na vrhuncu izborne sezone radikalno poremetiti Trumpovu sposobnost da vodi kampanju” protiv predsjednika Joea Bidena uoči izbora.

Zatražili su od sudaca da zaustave sudski postupak kako bi niži sud mogao ponovno razmotriti slučaj. Suđenje koje se trebalo održati 4. ožujka na saveznom sudu u Washingtonu za četiri kaznene točke već je odgođeno, bez određivanja novog datuma.

Trump, prvi bivši predsjednik koji će se kazneno goniti, favorit je u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata na izborima 2024. gdje bi se trebao suočiti s Bidenom, demokratom koji ga je porazio 2020. godine.

Usporavanje slučaja moglo bi koristiti Trumpu. Ako pobijedi na izborima u studenom i vrati se u Bijelu kuću, mogao bi upotrijebiti svoje predsjedničke ovlasti kako bi prekinuo kazneni progon ili se potencijalno pomilovao za federalne zločine.

Trumpovi odvjetnici upozorili su kako će buduće predsjednike zateći stranački kazneni progoni, iznude, ucjene te drugo ako se nastavi ovo kazneno gonjenje.

– Bez imuniteta od kaznenog progona, predsjednička funkcija kakvu poznajemo prestat će postojati, napisali su njegovi odvjetnici.

Naveli su kako bi se svaka odluka predsjednika o politički kontroverznom pitanju suočila s prijetnjom od podizanja optužnice od strane suprotne strane nakon promjene administracije te bi sve predsjedničke odluke bile “izložene neopravdanom i pogrešnom pritisku suprotstavljenih političkih snaga”.

Odluka nižeg suda navodi da je “rizik da će bivši predsjednici biti neopravdano uznemiravani besmislenim kaznenim progonima neznatan”. (hrt)