Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Odgođeno konstituiranje gradske skupštine, Beograd na rubu novih izbora

Beograd je na rubu novih izbora za gradsku vlast nakon što je konstituirajuća sjednica Skupštine grada u ponedjeljak odgođena za 1. ožujka zbog nedostatka kvoruma, uz napetosti i prosvjede oporbenih vijećnika koji optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u prosincu prošle godine.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 49 mandata na izborima 17. prosinca, a proeuropska oporbena koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” (SPN) 43 od ukupno 110 vijećnika, dok koalicijski partneri naprednjaka socijalisti (SPS) imaju pet.

Konzervativna desna koalicija NADA ima sedam vijećnika, a skupina “Mi-glas naroda”, koju predvodi kontroverzni liječnik Branimir Nestorović šest, ali SNS nije uspio u pokušajima da ih pridobije za zajedničko formiranje skupštinske većine.

Oporba optužuje vladajuće da su “pokrali volju građana” izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. prosinca nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači čije se izvješće očekuje do konca veljače.

Europski parlament usvojio je 8. veljače rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Izabrani oporbeni vijećnici ušli su danas u Skupštinu Beograda i pred skupštinsku govornicu stali s transparentima “Beograd vas neće!” ,”Pokrali ste izbore” ,”Krađa neće proći”.

SNS nije uspjela osigurati većinu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane”, ustvrdio je jučer da SNS ima “legalnu, ali još ne i legitimnu većinu”, ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovice mandata u gradskom parlamentu.

Slično su ponovili i predsjednik SNS Miloš Vučević i dosadašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić.

– Mi smo pobijedili i vjerujem da ćemo tu pobjedu ne samo potvrditi ako dođe do ponovljenih izbora, nego je i učiniti još uvjerljivijom, rekao je Šapić novinarima prije početka današnje sjednice koja je potom odgođena.
Kandidat za gradonačelnika oporbenog SPN-a Vladimir Obradović rekao je novinarima da Skupština grada nije konstituirana i da SNS i SPS nisu osigurali većinu, te ne mogu uspostaviti gradsku vlast.

– Najavljeno je da će sjednici s njihove strane nazočiti 60 vijećnika, ali ih nije bilo, što govori da oni većinu nemaju, konstatirao je Obradović, ocijenivši da je “ovo danas velika pobjeda oporbe”.

Vođa koalicije NADA Miloš Jovanović inzistirao je prije najavljene sjednice da se izbori u Beogradu moraju ponoviti jer su “rezultati nelegitimni”, naglasivši kako bi i “bilo kakvo konstituiranje vlasti u Beogradu bilo nelegitimno”.

– To bi bio otvoren poziv za sve građane Beograda da obrane izbornu volju, rekao je Jovanović.

U postizbornoj krizi nakon 17. prosinca tisuće ljudi je prosvjedima u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj skupine izabranih oporbenih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tijekom jednog od prosvjeda vladajući su nazvali “rušenjem ustavnog poretka”.

Ukoliko se do 3. ožujka, kada istječe posljednji zakonski rok, ne konstituira gradski parlament i ne izaberu predsjednik, potpredsjednik, tajnik i administrativna vijeća, od tada počinje teći rok od mjesec dana u kojem predsjednik Skupštine Srbije u razdoblju od 45 do 60 dana treba raspisati nove izbore. (hrt)