Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Cameron obećao zaštititi Falklandske otoke

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je u ponedjeljak pomoći u zaštiti Falklandskih otoka sve dok žele ostati pod britanskom kontrolom, unatoč pokušajima novog argentinskog predsjednika da ponovno otvori pregovore o njihovu suverenitetu.

Argentina je nastojala nastaviti pregovore o Falklandima, oko kojih su Velika Britanija i Argentina vodile kratki rat 1982., ali Britanija kaže da to nije aktualno sve dok stanovnici otoka žele ostati Britanci.

  • Sve dok Falklandski otoci žele biti dio britanske obitelji, apsolutno su dobrodošli, da budu dio te obitelji, rekao je Cameron novinarima tijekom posjeta Falklandima.
  • I mi ćemo ih podržati i pomoći u njihovoj zaštiti i obrani, apsolutno, što se mene tiče, koliko god žele. I nadam se da će to biti jako, jako dugo, možda zauvijek.

Argentinski predsjednik Javier Milei, koji je preuzeo dužnost u studenom, rekao je da bi Buenos Aires trebao diplomatskim kanalima pokušati vratiti otoke, poznate u Argentini kao Islas Malvinas.

Stanovnici Falklanda su 2013. godine na referendumu gotovo jednoglasno glasali za ostanak pod britanskom vlašću i da arhipelag u južnom Atlantskom oceanu ostane britanski prekomorski teritorij. (L.P./HRT/Hina)