Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rasprava o oporbenom prijedlogu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora

Sabor će raspravljati o oporbenom prijedlogu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Prije dva mjeseca u proceduru ga je poslao SDP, a sada je na vrh dnevnog reda poguran potpisima zastupnika većine oporbenih stranaka.

Prijedlog SDP-a o raspuštanju Sabora u proceduri je od prosinca prošle godine kada ga je Klub uputio potaknut aferom Mreža, a zahvaljujući prikupljenim potpisima, njih više od 30, oporba je uspjela pogurati raspravu o raspuštanju za ovaj tjedan.

Lijevim strankama u potpisima su se pridružili Most i Hrvatski suverenisti, ne i Domovinski pokret.
Peđa Grbin u utorak je ustrajao da su se unatrag godinu dana skupili brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko lex. AP do imenovanja Ivana Turdića glavnim državnim odvjetnikom.

Sve to pokazuje da imamo korumpiranu i vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim aferama, kaže Grbin, pa poručuje da je aktualna Vlada gotova, a da Sabor treba raspustiti i raspisati izbore na kojima će građani odlučiti o smjeru kojim Hrvatska treba krenuti.

Zaziva da se izbori dogode čim prije i zbog još jednog razloga – kako bi mogli spriječiti da ovo zlo od Turudića doista i dođe na čelo DORH-a i počne raditi.

Da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasovati 76 zastupnika.

Sabor će danas raspraviti i izmjene koje se predlažu u Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Zbog uvođenja eura, propisuje se da značajnu pregovaračku snagu u smislu Zakona ima kupac koji je ostvario ukupni godišnji prihod od najmanje dva milijuna eura umjesto dosadašnjih 15 milijuna kuna, a briše se odredba o krajnjoj prodajnoj cijeni.

Matični odbor za poljoprivredu predložio je Saboru da donese zaključak i obveže ministarstva poljoprivrede i gospodarstva, Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih država članica EU u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi.

Osobito se to odnosi na prakse vezane uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje te da temeljem istih ponude rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom.(hrt)