Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Trump kaže da je Navaljni bio hrabar, ali da se nije trebao vratiti u Rusiju

Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da je Aleksej Navaljni bio “vrlo hrabar čovjek” koji se “vjerojatno” nije trebao vratiti u Rusiju, ne okrivljujući nikoga za iznenadnu smrt ruskog oporbenjaka u zatvoru.

 

Demokratski predsjednik Joe Biden i drugi zapadni čelnici opružili su ruskog predsjednika za smrt Navaljnog, kao i Nikki Haley, jedina preostala suparnica Trumpu za republikansku predsjedničku nominaciju.

– Navaljni je jedna jako tužna situacija…bio je vrlo hrabar čovjek jer se vratio. Mogao se držati podalje, rekao je Trump u intervjuu Fox Newsu iz gradske vijećnice u Južnoj Karolini.

– I, iskreno govoreći, bilo bi vjerojatno puno bolje da se držao podalje i da je govorio izvan zemlje umjesto da se vratio, jer to se moglo dogoditi i to se na kraju dogodilo. To je užasna stvar, dodao je.
Kremlj je zanijekao bilo kakvu upletenost u smrt Navaljnog i zapadne optužbe da je Putin odgovoran nazvao neodgovornim i neprihvatljivim.

Trump je nadalje usporedio sebe i Navaljnog, aludirajući da su obojica žrtve političkog progona.

– To se događa i u našoj zemlji, rekao je Trump.

– U puno se stvari pretvaramo u komunističku zemlju. Pogledajte, ja sam vodeći kandidat i optužen sam.

Trump je u nedjelju na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao da ga je smrt Navaljnog u arktičkoj kažnjeničkoj koloniji prošloga tjedna “dodatno osvijestila o tome što se događa” u SAD-u. Nije elaborirao tu tezu, ali je ranije često govorio o tome kako su optužnice protiv njega politički motivirane, tvrdnja koju tužitelji odbacuju. (hrt)