Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Državni tajnik Milatić, osumnjičen za sukob interesa s Ćurkovićima, odobrio im je novu sunčanu elektranu

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa radi na predmetu koji je otvorilo polovicom siječnja vezano za medijski zabilježeno druženje u zagrebačkom klubu Mint – gdje su zatečeni državni tajnik Ministarstva gospodarstva Ivo Milatić te investitor u obnovljive izvore energije Tomislav Ćurković, kao i druge osobe iz Ministarstva te udruženja Obnovljivi izvorni energije Hrvatske (OIEH) – to je ministarstvo donijelo odluku koja se tiče projekta tvrtke 4 ENCRO čiji je direktor i osnivač Iljko Ćurić, privatno i poslovno povezan s obitelji Ćurković.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je 15. veljače odlučilo da je ponuda tvrtke 4 ENCRO, kao jedini ponuditelj na javnom natječaju, ocijenjena dobitnom za proizvodno postrojenje sunčana elektrana Pelegrin 4 na lokaciji općine Selca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, te da će joj biti izdano energetsko odobrenje.
Tvrtke u kojima su osnivači i/ili direktori članovi obitelji Ćurković značajni su ulagači u projekte obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, a upravo zbog toga je i problematično spomenuto privatno druženje u klubu, u kojem je jedan od sudionika bio i dužnosnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Peteročlano Povjerenstvo
Odluka o provođenju javnog natječaja za projekt Pelegrin 4 je donijeta 8. siječnja, a tvrtka je dostavila „pravodobnu i valjanu ponudu za sudjelovanje u natječaju“ 1. veljače. U peteročlanom povjerenstvu za otvaranje ponuda i odabir najpovoljnije ponude je na prvome mjestu naveden državni tajnik Ministarstva Ivo Milatić.

Obitelj Ćurković je, kako je FORBES Hrvatska već pisao, u zadnjih 15 godina postala najveći domaći igrač na polju obnovljivih izvora energije, pogotovo u gradnji vjetroelektrana, a sada ima više od 1000 megavata projekata koji su u razvoju, što uključuje vjetrolektrane i solarne elektrane. Grupacije Encro, s nizom partnerskih društava, do sada je izgradila projekte ukupne snage 141 megavata, održavaju ih i njima upravljaju. Cijeli obiteljski poslovni pothvat pokrenuo je i koordinirao diplomirani inženjer strojarstva Ante Ćurković, nekad HEP-ov direktor za strategiju, planiranje investicija i korporativni razvoj. Iljko Ćurić, vlasnik i direktor tvrtke 4ENCRO koja je sada dobila energetsko odobrenje za sunčanu elektranu Pelegrin 4 je zet Ante Ćurkovića.(forbesn1)