Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Proveden nadzor teretnih vozila i autobusa – naplaćeno 42.040 eura novčanih kazni

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije samostalno te u suradnji s inspektorima cestovnog prometa Službe za mobilne inspekcijske nadzore, Ministarstva mora prometa i infrastrukture proveli su pojačan nadzor teretnih vozila i autobusa, odnosno vozača navedenih vozila.

Nadzor je proveden od 10. do 20. veljače na autocesti A1 i A2.

Nadzorom autobusa njemačkih registarskih oznaka utvrđeno je da vozači manipuliraju tahografskim uređajem zbog čega su svakom vozaču izrečene novčane kazne od 930 eura, a pravnoj osobi 6620 eura.

Provedenim nadzorom teretnog i priključnog vozila bosanskohercegovačkih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač upravljao skupom vozila bez umetnute kartice vozača u tahografski uređaj. U suradnji s inspektorima Ministarstva mora prometa i infrastrukture izvršeno je vaganje skupa vozila prilikom čega je utvrđeno prekoračenje ukupne dopuštene mase vozila za 1050 kilograma. Za utvrđeni opasni tehnički nedostatak prekoračenja mase izrečena je novčana kazna u iznosu od 260 eura vozaču i 660 eura vlasniku. Za manipulaciju tahografskim podacima vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu od 920 eura, a prijevozničkom obrtu 3310 eura.

Tijekom provedbe nadzora teretnog i priključnog vozila srpskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač manipulirao tahografskim uređajem zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 920 eura, a pravnoj osobi 3310 eura.

Nadzorom teretnog i priključnog vozila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da se u tahografskom uređaju nalazi tuđa kartica vozača. Vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu 1840 eura, a fizičkoj osobi obrtniku, vlasniku teretnog vozila 6620 eura.

Provedenim nadzorom teretnog i priključnog vozila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač rukovao tahografskim listićima i tahografskim uređajem na način na koji je prikrio, zatajio i trajno uništio podatke koji su trebali biti zabilježeni na tahografskim listićima, odnosno tahografske listiće za prethodno razdoblje je uništavao. Vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu 920 eura, odgovornoj osobi 1980 eura te pravnoj osobi vlasniku teretnog automobila kazna u iznosu od 3310 eura.

Tijekom provedenog nadzora teretnog i priključnog vozila srpskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač za 24 satno razdoblje koristio više od jednoga listića, da rukuje s tahografskim listićima na način na koji prikriva, taji i trajno uništava podatke, odnosno za vrijeme dok je upravljao vozilom evidentirao je odmor. Vozaču je izrečena novčana kazna u iznosu 920 eura, a pravnoj osobi vlasniku teretnog automobila 3310 eura.

Provedenim nadzorom teretnog vozila hrvatskih registarskih oznaka utvrđeno je da je vozač koristio tahografske listiće tako da prikriva, taji i trajno uništava podatke koji bi trebali biti zabilježeni na tahografskim listićima, odnosno u kontrolnom razdoblju unazad 28 dana, posjeduje samo četiri tahografska listića koje koristi za period od više dana. Obavljenim tehničkim pregledom vozila na cesti utvrđeno je da vozilo nije tehnički ispravno. Izvršenim pregledom teretnog prostora hladnjače utvrđeno je da se unutar tovarnog prostora nalazi veća količina svježeg mesa za koju vozač kod sebe nije posjedovao propisanu dokumentaciju. Vozaču koji je i odgovorna osoba izrečena je novčana kazna u iznosu 2240 eura, a pravnoj osobi vlasniku teretnog automobila 3970 eura.

Ukupno je naplaćeno 42.040 eura novčanih kazni.